Orbán Viktor botrányosnak minősített egy bírói ítéletet a parlamentben. Pedig nem az ítélet a botrány, hanem ez. Ilyet miniszterelnök nem tesz. Egy jogállamban a kormánynak nincs beleszólása a tőle független hatalmi ág, a bíróság munkájába. Nem fenyegetheti sem burkoltan, sem nyíltan a bírákat.

De azért sem tehetné, mert az ítélet nem arról szólt, amire Orbán Viktor hivatkozott. Így a miniszterelnök kirohanása nem más, mint színtiszta demagógia. Valójában miről szól ez az – akkor még nem is jogerős – ítélet? Véletlenül sem a rezsicsökkentésről. A bíróság azért helyezte hatályon kívül az energiahivatal határozatát, mert a hivatal határidő előtt, a felek nyilatkozatának bevárása nélkül hozta meg döntését. Magyarul: formai, eljárásjogi hibát vétett. Az ítélet pusztán annyit mondott ki, hogy a hivatalnak is be kell tartania a szabályokat. Az ítélet tehát csak ürügyként és nem okként szolgált a kormányfő megengedhetetlen kirohanásához.

Nem kellett több egy hétvégénél ahhoz, hogy pártunk és kormányunk új törvényt fogalmazzon meg, és azt a hét folyamán el is fogadtassa a parlamenttel. E törvény arra hatalmazza fel az energiahivatalt, hogy saját maga alkothasson rendeletet. Kivették hát a bíróság kezéből az érdemi döntés lehetőségét is. Egy rendeletet ugyanis csak az Alkotmánybíróság előtt lehet megtámadni. Elvileg. Az pedig, hogy az Alkotmánybíróságnak se legyen joga dönteni, már igazán csak egy apró kis lépés a jogállami úton.

Az új törvény amúgy már önmagában is tartalmaz jogi képtelenséget. Kimondja ugyanis: ha netán mégis akadna olyan eset, hogy az energiahivatal döntését a bíróság előtt megtámadják, a bíróság csak az után helyezheti hatályon kívül a hivatal bizonyos határozatait, miután a hivatal már egy új jogerős határozatot hozott. De miért is hozna a hivatal új határozatot anélkül, hogy erre a bíróság kötelezné? Magyarul: a bíróságnak még eljárási hiba esetén sincs lehetősége arra, hogy érvényt szerezzen más, ide vonatkozó törvény előírásainak.

„A nyugdíjasok nevében köszönetünket szeretnénk kifejezni azért, hogy a kormány bátran kiáll megvalósítandó elvei mellett, melyhez kívánunk határozott cselekvést és kitartást” – nyilatkozta az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára szerint pedig „a rezsicsökkentés is azt bizonyítja, hogy az ország mostani vezetői a gyermekes családok mellett állnak”. Kedves egyesületi vezetők és tagok, önök hamarosan rájönnek, mekkorát tévedtek! Bizonyára örömteli látvány lesz néhány hónapig az alacsonyabb gáz- és villanyszámla. De gondoltak-e arra, hogy amit ezen „megspórolnak”, azt duplán fogják kifizetni minden olyan termék árában, amelynek előállításához gáz és villany kell? És tudnak olyan terméket mondani, amelyhez nincs szükség energiára?

Az már igazán csak hab a tortán, hogy a Fidesz aláírásgyűjtésbe kezd a rezsicsökkentés megvédése érdekében. Tessék csak aláírni! Úgy kell a Fidesznek egy frissített Kubatov-lista, mint egy falat drágább kenyér.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!