Jack Nicholsont Oscar-díjra jelölték azért az alakításáért, amit a címbe foglalt filmben nyújtott. Orbán Viktor és kabinetje viszont pályázhatna a Civilcitrom Díjra, amiért „becsületbeli ügynek” tekinti André Goodfriend feljelentését. A kormány 11 tagjából heten jogászok. Illetve jogvégzettek. Mert nem nevezném jogásznak azokat, akiknek a leghalványabb fogalmuk sincs a nemzetközi egyezményekről, de még a hazai jogszabályokról sem. Orbán Viktor azzal fenyegette meg a NAV elnökét, Vida Ildikót, hogy „ha nem indít haladéktalanul pert az amerikai ügyvivővel szemben, le fogja váltani”.

Attól tartok, Orbán hiányzott az iskolából, amikor az 1961-es Bécsi Szerződést tanították. És akkor sem volt ott, amikor az előadás az 1965. évi törvényerejű rendeletről szólt. Ezzel tették ugyanis a Bécsi Szerződést a magyar jog részévé. Egyetlen mondatot idéznék ebből: „a diplomáciai képviselő mentes a fogadó állam joghatósága alól”.

„Hangosan írom”, hogy a miniszterelnök is megértse. A „fogadó állam” jelenleg mi vagyunk. André Goodfriend meg a diplomata. Sajnálatos módon így magyar bíróság nem járhat el vele szemben. Sem polgári, sem büntetőügyben.

Szegény ügyvivő – hiába is piszkálta Orbán, hogy „legyen férfi”– férfiassága teljében sem mondhat le diplomáciai mentességéről. Ez alól csak küldő állama mentesíthetné. Éppen az az ország, amelyik kézzelfogható adatokkal rendelkezik a NAV-ban folyó korrupciós ügyekről.

De bármilyen képtelenséget követel a Vezér, annak úgy kell lennie. Vida Ildikó ügyvédje, Futó Barnabás szíves tájékoztatásából tudjuk, hogy ügyfele rágalmazás miatt feljelentette az amerikai ügyvivőt a Központi Nyomozó Főügyészségen. De hogy teljes legyen az égés, jó hírnevének megsértése miatt Vida még polgári pert is indított Goodfriend ellen. Így is kell ezt, az ország nagyobb dicsőségére.

Az eredményről villámgyorsan értesülnünk kell. Már persze csak akkor, ha az ügyészség ismeri a büntetőeljárási törvényt. És persze be is tartja. A törvény szerint ugyanis a feljelentést három napon belül el kell utasítania, ha „a cselekmény elbírálására a magyar hatóságnak nincs joghatósága”. Ugyanezen okból pedig a bíróságnak a polgári pert kell idézés kibocsátása nélkül megszüntetnie.

Az angol ezt úgy mondja: „no case”. Vagyis: nincs ügy.

Azért egy ügy talán mégis lehetne. Még feljelentés sem kell hozzá. A Btk. szerint „aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz – ha más bűncselekmény nem valósul meg – kényszerítés bűntette miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Ha Orbán kirúgná Vida Ildikót, mert nem tesz feljelentést, az a jog szerint (is) fenyegetés. Ha az amúgy is megroggyant hitelű NAV-elnököt képtelen eljárások kezdeményezésére kényszerítik, ezzel ország-világ előtt nevetségessé teszik. Ez aztán tényleg sérti az érdekeit. Nem bűncselekmény ez véletlenül?

Az USA-ban „impeachment” a neve annak az alkotmányos eljárásnak, amellyel a Kongresszus leválthatja az elnököt. A mi Alaptörvényünk is ismer ehhez hasonlót: a miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványt. És a megindításához a parlamenti képviselőknek mindössze az egyötöde kell.

Ez valóban „egy becsületbeli ügy”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!