A TASZ észrevette, hogy a Facebookon szerveződik egy csoport, amely a migránsok bántalmazására készül – akár fegyveresen is – ezért „gyűlölet-bűncselekmény” előkészülete miatt feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Mellékelték azoknak a Facebook-bejegyzéseknek a másolatát, amelyekben a résztvevők, mintegy tízen, „pályaudvar-látogatás”, „parktisztítás” címszóval találkozót beszélnek meg azért, hogy menekültekre támadjanak. Valamelyikük azt írja: „Na végre megyünk és kinyírunk párat. Viszem az arzenált és pár géppuskást, kezdem a fegyverkezést”. Ám a csoport egy óvatosabb tagja lebeszéli arról, hogy fegyvert hozzon, „hisz azért ülni senki sem akar, majd rögtönzünk” – írja széles mosoly (:D) kíséretében. Ám ez az óvatos csoporttag sem volt elég óvatos.

A Btk. a „közösség tagja elleni erőszak” néven szereplő bűntettet ugyanis, annak súlyosságától függően, 3 hónaptól akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. Sőt, ennek a bűntettnek már az előkészülete is 2 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Márpedig az adott bűntett előkészületét mindaz megvalósítja „aki a bűncselekmény elkövetése céljából… a feltételeket biztosítja, az elkövetésre felhív, ajánlkozik, vállalkozik, vagy a közös elkövetésben megállapodik”. Vagyis az idézett Facebook-szervezkedés már önmagában is bűncselekmény.

„Közösség tagja” ebben az esetben bármelyik menekült. Már az is büntetendő, ha az elkövetők „csupán” riadalmat keltenek közöttük, súlyosabban, ha fenyegetést vagy erőszakot is alkalmaznak és természetesen még súlyosabban, ha mindezt például fegyveresen, felfegyverkezve, csoportosan vagy bűnszövetségben követik el.

De vajon mi vált ki egyes emberekből olyan indulatokat, hogy nyilvánosan, egy közösségi oldalon szervezkedjenek egy menekültek elleni támadásra? Honnan ez a „vakmerőség”, honnan ez a gyűlölet?

Van magyarázat. Sajnos. A kiváltó ok nem most, hanem már januárban, a Charlie Hebdo elleni terrortámadás idején keletkezett. Miközben Európa államfői az áldozatokat gyászolták, a közöttük menetelő magyar miniszterelnök nem átallotta éppen akkor és éppen ott kijelenteni: „Nagyon határozottan világossá kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, hogy Magyarország a bevándorlók célpontjává váljon, legalábbis amíg én vagyok a miniszterelnök és amíg ez a kormány van, addig ez biztosan nem fog megtörténni.” Így indult a Fidesz-féle gyűlöletkampány. És folytatódott a „bevándorlásról és a terrorizmusról” szóló nemzeti konzultáció aljas kérdéseivel, majd az idegengyűlöletet tovább szító magyar nyelvű plakátkampánnyal. Ezek után már nem volt nagy meglepetés a pengével ékesített szögesdrót. Mint ahogy az sem, hogy a táborok bezárásával akarták „megoldani” az ott uralkodó áldatlan állapotokat. Nem lehet véletlen az sem, hogy mindeddig semmit nem tettek a menekültek emberi körülményeinek biztosításáért.

Járulékos haszonként viszont sikerült a figyelmet elterelniük az MNB és a kormány felelősségéről a sorozatos brókerbotrányokban.

A kormány mindent elkövetett és elkövet annak érdekében, hogy minél nagyobb legyen a káosz, hogy kiváltsa az emberek legrosszabb zsigeri ösztöneit, és hogy tovább fokozza az amúgy is létező idegenellenességet. És azért is, hogy a háborúk, az éhínség, a nyomor elől elmenekült menedékkérőket összemossa a terroristákkal.

Nem állítom, hogy a menekültáradat ne lenne óriási probléma. Mert az. Azt sem állítom, hogy pillanatnyilag bárki tudná a megfelelő megoldást. Mert nem tudjuk. Azt viszont állítom, hogy az atrocitások, az előítéletektől vezérelt incidensek és bűncselekmények elszaporodásáért Orbán Viktort és kormányát terheli a legnagyobb felelősség.

Mert fejétől bűzlik…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!