-

 
VH, 2017. október 7.

„Ott zsarnokság van szögesdrótnál jobban butító szólamokban…” (Illyés Gyula, 1950.)

„A bírói kinevezési folyamat a bíró kar teljes nyilvánossága előtt zajlik, ezért végképp nincs lehetőségem arra, hogy hatalmammal visszaéljek.” (Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, 2012. Népszabadság)

„Tisztelt Munkaügyi Bíróság! Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a megpályázott bírói státuszt személyválogató módon nem velem, vagy a pályázati rangsorban hátrébb álló kartársaimmal kívánja betölteni.  Ezáltal a jogot társadalmi rendeltetésével össze nem férő módon, visszaélésszerűen gyakorolja.” (Vasvári Csaba, 2017. szeptember 19.)


Úgy gondolom, az utolsó idézet némileg bővebb magyarázatot igényel. Vasvári Csaba a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája. Szakmai érdemeit maga Handó ismerte el idén nyáron, amikor „címzetes törvényszéki bíró” címmel tüntette ki. Számos bonyolult ügye között szerepelt az UD Zrt-s megfigyelési ügy, melyben felmentette Szilvásy Györgyöt. (Lehet, hogy ez a baj vele?) Vasvári pályázatot nyújtott be a Fővárosi Ítélőtábla egyik bírói posztjára. Az (ál)demokrácia jegyében a bírák is véleményezik a pályázatokat, ők Vasvári pályázatát az első helyre sorolták. Ekkor Handó eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, azzal a valótlan indokkal, hogy tulajdonképpen nem is akarja betölteni a meghirdetett állást. Ám eközben újabb pályázatot írt ki. Vesztére ezt is Vasvári nyerte, így az elnökasszony ezt is érvénytelenítette, ám erről a pályázót még csak nem is értesítette. Majd Handó harmadjára is nekifutott és kiírt egy harmadik pályázatot. Ezzel saját maga tette nyilvánvalóvá, hogy korábban hazug indokolást közölt a pályázóval.

„Handó Tünde alperes a jogszabályokat sorozatosan és visszatérően megsértette, jogával visszaélt, ezért az ügyben hozott határozatai jogellenesek” – áll Vasvári Csaba keresetében. Egyúttal kérte a bíróságtól, hogy a jogellenesen kiírt új pályázati eljárást függessze fel. Ha ugyanis ezt nem teszi, mire valamelyik munkaügyi bíróság elbírálja a keresetet – mit tesz isten - valahogy „betöltődik” az az álláshely.

Lehet persze, hogy Vasvári nem eléggé „vezénylő tábornok” típus, mert Handónak ez az ideálja, mint nyilatkozta korábban a HVG-nek. Akkor hát kard ki kard, Csaba!

Handó nem először gyakorolja ezt a trükköt, de most először perelték be miatta. Végre!

Korábban hárman is pályáztak a Fővárosi Ítélőtábla elnöki posztjára. Handó azonban akkori helyettesét, Ribai Csillát akarta látni az elnöki székben, ezért a pályázatot érvénytelenítette. El is érte, amit akart: ma Ribai a tábla elnöke.

Ennél is durvább volt a Szombathelyi Törvényszék elnökének kinevezése. Ő ugyanis nem is pályázott, szemben másik három pályázóval, akiknek pályázatát Handó a szokásos módon érvénytelenítette. Ez a recept jól bevált a szegedi, zalaegerszegi, pécsi és fővárosi elnökök kiválasztásánál is.

De az OBH elnökének fontosabb dolga is van, mint holmi jogszabályokkal pepecselni egy-egy vezetői pályázat kapcsán. Eddig sikerült több mint 12 millió forintot elköltenie „stratégiai megállapodást” kötve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel. Nyolc millió forint volt a „bugyi-rendelet”, a talár-pályázat viszont csak alig 4 és fél millióba került. Születtek is remek dizájnok, cifraszűrre, koronázási jelképekre hajazó, sújtásos, zsinóros, hímzéses talár-tervek.
Érdemes megnézni őket a http://birosag.hu/media/aktualis/lezarult-talarpalyazat oldalon. Nem hiába tartott talártörténeti előadást az erre felkért egyetemi adjunktus!

Igaz, ha meg is valósítják valamelyik tervet, alig 100 milliócskába kerülne. De a lényeg az, hogy „a pályaművek Varga Edinát, a Kúria művészeti vezetőjét is megihlették”- írják a honlapon. Hogy miért kell művészeti vezető a Kúriára? Biztosan ez is tovább növeli a bíróságok tekintélyét, miként az a „házikedvenc (kutya-cica) szépségverseny” is, melyet épp a napokban rendez meg a legnagyobb kerületi bíróság.
Van még lejjebb?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!