-

 
VH, 2018. január 27.


– Szervusz testvérem!
– Meg tudnád mondani az embereknek a teherautóban, hogy fejezzék be a dörömbölést, mert a sofőrnek meg kellene állnia tankolni. A sofőr megnézi, hogy adhatna vizet az embereknek. Azt mondja, fél kinyitni a hátsó ajtót, mert azonnal ki fognak ugrálni.
– Nem, nem, nem! Elő nem fordulhat, hogy kinyitja az ajtót! Ha kinyitja, mindenki ki fog ugrálni.
– Tudom. De hogyan adjon akkor vizet nekik?
– Nem tud vizet adni nekik. Mondd meg neki, hogy csak menjen tovább. És ha meghalnak, tegye ki őket valahol Németországban, az erdőben.


Dermesztő párbeszéd. Másfél nappal később egy autópálya-karbantartó értesítette a rendőrséget, hogy Parndorf közelében áll egy teherautó, amelyből folyadék csöpög és rettenetes bűz árad. A kiérkező rendőrök a hűtőkamionban 71 holttestet találtak, köztük négy gyermekét, a legkisebb közülük egy 10 hónapos csecsemőé volt.

A magyar hatóságok akkor már napok óta lehallgatták az embercsempész banda beszélgetéseit. Ám mire a beszélgetéseket lefordították és közbeléptek volna, már késő volt.

A 2015 augusztusában bekövetkezett tragédia ügyében 2017 júniusában kezdődött meg a tárgyalás a Kecskeméti Törvényszéken. A vádlottak afgán, bolgár és libanoni állampolgárok, összesen tizennégyen.

A vád szerint ez a bűnszervezet alig több mint fél év alatt 31 alkalommal összesen 1200 embert csempészett át Ausztriába és Németországba. A szervezet afgán vezetője mintegy 300 ezer eurót (szerényen számolva 90 millió forintot) keresett magyarországi ténykedésével. De szépen kerestek beosztottjai, a bolgár sofőrök is. A 71 ember halála olyannyira közömbös volt számukra, hogy a parndorfi esetet követő napon újabb 67 menekültet szállítottak Ausztriába egy szintén zárt hűtőkocsiban, akik csak azért maradtak életben, mert ki tudták rúgni a kamion ajtaját.

A tárgyaláson ismertetett szakértői vélemény szerint a 71 menekült halálát oxigénhiány miatti fulladás okozta. A halálkamion belsejében 29–42 fok közötti hőség volt, az emberek halála – szörnyű szenvedések között – az indulástól számított legkésőbb három óra múlva, még Magyarországon bekövetkezett.

Az ügyészség a 14 vádlottat bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészet bűntettével, közülük négyet ezenkívül még különös kegyetlenséggel több ember, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével is vádolja. Az említett négy vádlottra életfogytig tartó, a többire határozott idejű fegyházbüntetés kiszabását indítványozta. A határozott idő tartamára az ügyész a törvény értelmében nem tehet konkrét indítványt, vagyis nem mondhatja, hogy a büntetés pontosan hány év legyen, annak mértékére csak utalhat. De jó, ha tudjuk, az említett többszörösen is minősülő embercsempészésért 5–15 évig, a cselekmény szervezőjével vagy irányítójával szemben pedig 10–20 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az emberöléssel is megvádoltak közül az I. rendű vádlott szerint az V. rendű vádlott szervezett túl sok szállítást, és egyre többet akart, emiatt keletkeztek „a gondok”.

A II. rendű is visszautasította az emberölés vádját, azt állítva, hogy ő csak tolmácsként működött a III. és IV. rendű között, hogy lefordítsa nekik az I. rendűtől kapott utasításokat. Tagadta bűnösségét a III. rendű vádlott is, állította, nem tudott arról, hogy az embereknek nincs elég levegője. Nem az ő, hanem a sofőrnek, vagyis a IV. rendű vádlottnak a feladata volt a csempészett személyek kiszállítása, ezért nem nyitotta ki a kamion ajtaját, amikor megálltak.

A IV. rendű vádlott azzal védekezett, hogy azért nem állt meg a kamionnal, mert az életét féltette, és különben is meg volt győződve az emberek biztonságáról.

A vádlottak vallomásaiban számos ellentmondás volt arról is, hogy ki milyen szerepet töltött be a bűnszervezetben.

A tárgyalás előreláthatóan februárban folytatódik. De bármi is lesz az ítélet, 71 ember nem csak pénzzel, de életével is fizetett egy jobb élet reményéért.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!