Lemondtak a Szombathelyi Törvényszék Bírói Tanácsának tagjai. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde által oly büszkén emlegetett „Nyitott bíróság” egyetlen tagjától sem sikerült megtudni, hogy pontosan hány bíró is mondott le tisztségéről.

A hír talán belterjesnek tűnik, ám mégsem jelentéktelen. Nem csak azért, mert a bíróságok történetében példa nélküli, hogy bírák bármi ellen tiltakozzanak. Márpedig ez a néhány szombathelyi bíró most annak a Handó Tündének az önkénye miatt állt fel, akitől saját pályájuk és előmenetelük függ.

Egy Bírói Tanács a bírák által választott testület, amelynek joga az is, hogy véleményezze a bírói állásra benyújtott pályázatokat. A törvény szerint sorrendbe állíthatják a pályázókat, és az OBH elnökének az első három közül kell választania. Amennyiben nem az első helyre sorolt pályázót választja, azt meg kell indokolnia. De ilyen „demokratikus” módszerekkel Handó nem szeret pepecselni. Ezért inkább érvénytelenné nyilvánítja a pályázatot, és egy újat ír ki. Ezt korábban már Szombathelyen egyszer eljátszotta. Akkor az elnöki tisztségre benyújtott három pályázó helyett Andor Szabolcsot, egy olyan bírót bízott meg az elnöki feladatokkal, aki még csak nem is pályázott. És aki bízik abban, hogy a most kiírt álláspályázatot már az újonnan megválasztott Bírói Tanács bírálja el.

Az OBH elnökének „teljhatalma” csak látszólag szűnik meg, hiába is változtatott – uniós nyomásra – a bírói törvényen a parlament. Ezt már 2012-ben megjósolta a Helsinki Bizottság. „Az OBH elnöke a pályázat eredménytelenné nyilvánításával egyszerűen elérheti, hogy az első helyen rangsorolt pályázó semmiképpen se töltse be az adott pozíciót. Döntését pedig még indokolnia sem kell” – írták akkor. Igazuk lett.

Van a bíráknak egy „önkormányzati elven működő” egyesülete, a dr. Makai Lajos által vezetett Magyar Bírói Egyesület (Mabie). Célja az alapszabály szerint, hogy képviselje valamennyi bíró általános, szakmai és munkavállalói érdekét. Reméltem, hogy honlapjukon legalább egy halvány utalást találok a szombathelyi bírák támogatására. Ehhez képest mindössze a következőket olvastam: „Több internetes újságban is megjelent, hogy lemondott a Szombathelyi Törvényszék Bírói Tanácsa. Részletek az alábbi linken: index.hu/ belfold/” Ennyi.

Azaz mégsem. A főoldalon öles betűkkel ez áll: „Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének határozata elismeri a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét.” Megfelelési kényszertől indíttatva valóban így kell valamit kiragadni a szövegkörnyezetéből. Mert az eredeti (angol) szöveg így szól: „A bizottság üdvözli a magyar hatóságok által tett intézkedéseket, megjegyezve, hogy nem minden közgyűlési ajánlást teljesítettek. Folytassák a párbeszédet az Európa Tanáccsal!” Szóval kinek az érdekeit is képviseli a Mabie?

De miért éppen a bírói kartól várnám el, hogy szolidárisak legyenek a kollégáikhoz? Azokhoz, akik felháborodtak, hogy Handó Tünde semmibe veszi a véleményüket? Akik – végre – tettek valamit a bíróság kézi vezérlése ellen. Soha meg sem próbáltak kiállni a társaikért, miért éppen most mutatnának szolidaritást? Hiszen saját „érdek-képviseleti” egyesületüknek is a legfőbb célja a hatalomhoz való alkalmazkodás.

Nem tisztességes csak a bírákat kritizálni. Hiszen ebben az országban egyetlen olyan hivatásrendet sem tudnék mondani – beleértve a pedagógusokat, egészségügyieket, színészeket, újságírókat, médiamunkásokat –, amelyik az utóbbi húsz évben, az őket ért igazságtalanság vagy megtorlás miatt egységesen kiállt volna pályatársai mellett.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!