Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer Bencsik Gábort, a Magyar Krónika főszerkesztőjét fogom idézni: „Nem azért álltunk ki mellettetek minden fórumon, hogy ti meggazdagodjatok. Nem az a baj, hogy palira vesztek minket, hanem az, hogy az egész nagy terv elbukhat a mohóságotokon.”

Hogy mi a „nagy terv”, azt ne feszegessük. Inkább beszéljünk arról, mi váltotta ki egy igazhívő fideszes csalódását. Ugyanaz, mint a többiekét, akik egyre kevésbé tolerálják a Fidesz politikusait. És nemcsak a demokrácia megcsúfolása, a botrányos külpolitika, a hazudozás és a korrupció miatt, hanem mérhetetlen mohóságukért is. Immár három évvel ezelőtt megtudtuk, hogy Lázár János kisfia „jó parti” lesz a „hódmezővásárhelyi lányos anyukák” nagyobb örömére. Ezt nem is kétlem, hiszen egy 10 éves kisfiú egy 60-70 millió forintot érő svábhegyi lakással, egy 17-20 millió Ft értékű tokaj-hegyaljai szőlővel és egy svájci frank-betéttel valóban nem rossz parti.

A képviselők családjának vagyonnyilatkozatát eddig is kötelező volt beadni, de – a törvényalkotás nagyobb dicsőségére – azt sem régen, sem most nem kellett nyilvánosságra hozni. Lázár már rég megbánta, hogy „a transzparencia érdekében” korábban nyilvánosságra hozta felesége és kisfia vagyonnyilatkozatát is. Nem elég szegény fejének, hogy az államköltségen tett 2 milliós utazásai, a hercegek és grófok társaságában lőtt 913 fácán meg az 1-2 milliót érő Rolex Bubbleback órája miatt piszkálják? Már mindenki elfelejtette, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszternek milyen elévülhetetlen érdemei vannak? Ő terjesztette be a 98 százalékos különadóról, az Alkotmánybíróság hatáskörének csorbításáról és a magán- nyugdíjpénztári befizetések elvonásáról szóló indítványokat. Hát nem érdemli meg, hogy jobban éljen, mint mások?

Az ellenzék a családtagok vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá tenné, de már a fideszes képviselők is agyalnak valamiféle elfogadható megoldáson. Papcsák képviselő szerint a vagyonnyilatkozatot közokirattá kellene tenni, így aki azt hamisan tölti ki, bűncselekményt követ el. Látom magam előtt Polt Pétert, amint reszketve várja, hogy nyomoztathasson egy bűnöző fideszes ellen. Már persze csak úgy, ha a mentelmi bizottság kiadná a gyanúsítottat. Csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy ma is bűncselekményt követ el, aki egy valótlan tartalmú magánokiratot használ fel, vagyis hamis vagyonnyilatkozatot nyújt be. Ezt magánokirat-hamisításnak hívják. Igaz, ezért csak 1 évig terjedő szabadságvesztés jár. Persze ez is csak akkor, ha a mentelmi bizottság kiadja a gyanúsítottat.

Saját honlapjuk szerint a mentelmi bizottság a parlament egyetlen állandó paritásos bizottsága. A bizottság munkájában három ellenzéki és három kormánypárti képviselő vesz részt, a KDNP-s elnök mellett két fideszes, két jobbikos és egy MSZP-s tagja van.

Csak rajtuk múlik, hogy egy vagyonnyilatkozati eljárás végén az Országgyűlés tudomást szerezhet-e a családtagok vagyonnyilatkozatának tartalmáról. A törvény szerint ugyanis a családtag vagyonnyilatkozatát ők őrzik, de a bizottság is csak akkor nézhet bele, ha eljárás indult a képviselő ellen. És ki dönt arról, hogy megindulhat-e ez az eljárás? Kitalálták. Maga a mindenható mentelmi bizottság.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!