„Az az államszervezet, amely bizonyos állami feladatokat piaci eszközökkel akar ellátni, nem alkalmas az ország versenyképességének javítására” – jelentette ki Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt az „Államreform 2” program ismertetésekor hangoztatta. Bár az „ismertetés” kifejezés túlzó, hiszen a program részleteit Orbán szűk körén kívül ma még senki sem ismeri. Hangzatos frázisok röpködtek, de hogy valóban mi rejlik mögöttük, azt csak találgatni lehet. A program egyik fő eleme az „állami rezsicsökkentés”. Ez pedig valójában nem jelenthet mást, mint a közszolgáltatást végző cégek államosítását.

Jól hangzik az az ígéret, hogy a kormány csökkenteni akarja a bürokráciát. Még örülnénk is ennek, ha már nem hallottuk volna ugyanezt négy évvel ezelőtt is. A baj csak az, hogy az állami alkalmazottak száma 2010 óta folyamatosan növekedett. Négy év alatt 265 ezer új közalkalmazott „született”, a Miniszterelnökségen pedig háromszor annyian dolgoznak, mint 2010-ben. Mindez annak a folyamatos központosításnak az eredménye, melyet Lázár János oly üdvözítőnek tart.

Lázár szerint a rendszerváltozás 2010-ben véget ért. A jogászok számára ezt egyértelműen jelzi az Alaptörvény, a kétharmados törvények, az új Ptk. és Btk. megszületése. Mi, jogászok vettük az adást, bár többen nem leltük benne sok örömünket. Hiszen ezek a törvények teremtették meg a lehetőséget az egyházzá nyilvánítás önkényes szabályozására, a hajléktalanok kriminalizálására, több mint 250 bíró kirúgására, az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítésére, az eljáró bíróságok önkényes kijelölésére, az életfogytiglan kötelező kiszabására – hogy csak néhányat említsek a Lázár által most oly büszkén emlegetett államreform közül. Ráadásul a „reform” számos intézkedése Luxemburgban és Strasbourgban is kiverte a biztosítékot.

Csoda-e hát, ha némi kétkedéssel nézünk az „Államreform 2” elébe. Hogy még abban is kételkedünk, valóban szándékukban áll-e a bürokrácia csökkentése. Éppen ezt a cikket írtam, amikor a könyvelőmtől a következő e-mail érkezett: „Tisztelt Ügyfelünk! A feketegazdaság elleni harc újabb fontos állomásához érkezett, súlyos csapást mérve az adminisztráció elleni harc eddigi (csekély) eredményeire!”

A cégeket tehát egy újabb adminisztrációs kötelezettség terheli: most éppen a vállalkozások által használt összes számlázóprogram adatait kell bejelenteni az adóhatóság számára. És ide kívánkozik még egy friss, hétköznapi történet. Az egyik budapesti kerület ingyenes wifiszolgáltatást nyújt az ott lakóknak. Ez remek. Igénybevételéhez azonban „Kerületi Kártyát” kell igényelni a szociális osztályon.

A nyomtatványt viszont nem ott, hanem a polgármesteri hivatal egy másik épületében lehet megkapni. A nyomtatvány kitöltése és beadása után egyszer csak postán megérkezik a kártya, ám az áhított jelszó nem a kártyán, hanem a mellékelt levélen található, aktiválásához pedig egy használati feltételeket elfogadó újabb nyilatkozatot kell kitölteni és a szociális osztályhoz visszajuttatni.

Lázár János az új államreformot „bürokrácia- és adminisztrációlebontó csomag”-ként jellemezte. „A bürokrácia megszüntetése és a demokrácia széles kifejlesztése a dolgozók érdekét szolgálja.” Ó, pardon! Az utóbbi idézet Kádár János 1956-os felhívásából származik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!