Emlékeznek Jack Nicholson remek alakítására a Száll a kakukk fészkére című filmben? A vagány McMurphyt játszotta, aki fellázad az elmegyógyintézet kegyetlen rendje ellen és ezért az életével fizet. Nálunk nem ennyire drámai a végkifejlet, a magyar pszichiátriai beteget „csak” a szabadságától fosztják meg igazi jogorvoslati lehetőség híján.

Az ombudsman – a Társaság a Szabadságjogokért kezdeményezésére – jelentést írt a „nem önkéntes pszichiátriai kezelés” jogi szabályozásának és gyakorlatának visszásságairól. Azokról az esetekről van szó, amikor a kezeléshez nem kell a beteg hozzájárulása, sőt akarata ellenére is beszállíthatják egy zárt osztályra. Ez akkor lehetséges, ha valaki ön- vagy közveszélyes. Elég annyi, hogy az illető például öngyilkosságot kísérel meg.

Az eljárás jogos vagy jogellenes voltáról a bíróság dönt, méghozzá 72 órán belül. Ha a beteget bent tartják, a bíróság 30 naponként felülvizsgálatot tart.

Senki sem vonhatja kétségbe, hogy egy pszichiátriai beteget is megilleti a tisztességes eljáráshoz, a személyi szabadsághoz és a jogorvoslathoz való jog. Az ombudsman által leírt esetben a bíróság január 5-én azt állapította meg – tévesen –, hogy a kötelező gyógykezelés jogos volt. Az írásos végzést a felek 13 nap elteltével kapták meg. A fellebbezésre 8 nap áll rendelkezésre. A negyedik napon benyújtott fellebbezést a másodfokú bíróság március 16-án bírálta el, és március 24-én kézbesítette.

Vagyis majdnem 3 hónapig tartottak zárt osztályon valakit rossz bírói döntés alapján. Az illető nem jutott valódi, érdemi jogorvoslati lehetőséghez. Az ombudsman az Igazságügyi Minisztériumtól, a Kúriától is szakmai véleményt kért a jogszabályok értelmezéséről.

Ugye, kitalálták? Mindegyikük másként értelmezte a törvényeket.

Éppen a lényeget, azt a bizonyos 72 órát. A miniszter szerint ez idő alatt a bíróság nem csak meghozza a döntést, de azt írásba is foglalja, és azonnal kézbesíti az érintettnek, aki akár rögtön fellebbezhet is. A Kúria szerint viszont további 15 napja van a bíróságnak arra, hogy leírja a végzését és csak ennek kézbesítése után kezdődik a 8 napos fellebbezési határidő.

Vagyis: a Kúria szerint 3+15+8 nap, összesen 26 nap is eltelhet addig, amíg a fellebbezés egyáltalán eljut a bíróságig. És akkor még az iratok küldözgetését, a postai kézbesítés idejét bele se számoltuk. Azaz lassan eltelik az a 30 nap, amikor a bíróságnak amúgy is felülvizsgálatot kell tartania. Ilyen értelmezés mellett a jogorvoslati lehetőség csupán írott malaszt.

Az ombudsman más visszásságokat is észlelt. A legtragikomikusabb az, amikor a nehezen megszült írásos határozatot a beteg lakására postázzák, miközben az illetőt zárt osztályon kezelik.

És hogyan tartják be a 72 órás határidőt azok a bíróságok, amelyeken hétvégi ügyelet sincs, vagyis a kórház senkit nem tud értesíteni, hogy mondjuk péntek este bevittek hozzájuk egy pszichiátriai beteget? A büntető ügyekben is éppen 72 órán át tarthat a rendőrség bírói döntés nélkül őrizetben valakit. Ha nem lenne ügyelet a bíróságokon, a csütörtök este elfogott gyilkost vasárnap este szabadon kellene engedni. Persze nem akarok egy beteg embert egy bűnözővel összehasonlítani. De ami közös: mindkettőt csak törvényesen lehet a szabadságától megfosztani. Abban azonban mind a Kúria, mind a minisztérium egyetértett, hogy felül kell vizsgálni a törvényeket.

De addig mindenkit arra kérek, a közeljövőben ne tervezzen öngyilkosságot!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!