Volt egy kis időm az ünnepek alatt és átnéztem a Fidesz 2010-es választási ígéreteit. Állam­csődöt nem ígértek. Ez mindenképpen bónusz lesz a népnek.

Emlékezzünk: a választások idején balliberális értelmiségi jövendőmondók jósolgatták, hogy ez lesz, meg az lesz, ha a Fidesz–KDNP hatalomra kerül, pláne kétharmaddal. Többnyire kiröhögték és bérrettegőknek minősítették őket. Mára már világos, hogy még a legsötétebb jövőt festők se rettegtek meg rendesen a bérükért, mert a valóság mindegyikükön messze túltesz. Utólag kiderült, hogy nem is bérrettegők, hanem bérhurráoptimisták voltak. Most éppen ott tartunk, hogy már a kormánypártok is egymással versenyezve festik az ördögöt a falra, ha 2012-ről van szó. Az Orbán-féle propaganda elismeri, nem elég a Széll Kálmán-dzseki, viharkabátra is szükség lesz. (Visszahozzák divatba az Orbán-kabátot?) Nem is ez aggasztó igazán, hanem az, hogy 2013-at az elrugaszkodás évének jósolják. Hiszen a fizika törvényei szerint ahhoz, hogy el tudjunk rugaszkodni, le kell menni mindennek a legaljára.

A magyar nép azonban sikeresen dacolt évszázadok viharaival. A tatárok, a törökök és a labancok után a Fideszt is ki fogjuk bekkelni. Segítségül hívhatjuk most ehhez az ősi magyar túlélési technikákat. Sajnos a kommunisták lecsapoltatták a mocsarakat, így most oda nem tudunk visszahúzódni addig, amíg az ellen el nem takarodik, de azért nem vagyunk teljesen védtelenek.

A készülő vészforgatókönyvek szerint nagy valószínűséggel legelőször az egészségügy fog bedőlni, amikor az év elején érvénybe lép az orvosok előre borítékolt tömeges fölmondása. Szerencsére rendelkezésünkre állnak az előző korok vajákosainak, kuruzslóinak, javasasszonyainak és hályogkovácsainak gyógyító technikái. Nem kell mást tennünk, mint feleleveníteni a hagyományokat.

A köpölyözés, érvágás és nadályozás például nem olyan rettenetesen bonyolult gyógymód, kis gyakorlással magunk is alkalmazni tudjuk szükség esetén. Szinte magam előtt látom vizeink partján szorgalmasan hajladozó piócaszedő asszonyokat, s hallani vélem egyhangú kántálásukat, amit messzire elvisz a tavaszi szél. A gutaütés, vagy ahogy a nép ajkán hívják, a sztrók manapság népbetegség és egyre inkább az lesz, amint a helyzet fokozódik. A piócás kezelést kiegészítheti például, ha pünkösdkor bodzát tűzünk ki a házunk tetejére. Elődeink nagyon hatásosan csillapították a fájdalmat is. Bátran használhatjuk orvoshiány esetén a délvidék bevált mondókáját: Bú, bá, kecskeháj, ha möggyógyú’ maj’ nem fáj. Valószínű, hogy ezt a mondókát esztékára is lehet majd kapni.

Jó, ha már most elkezdünk tépést csinálni, és gyűjtjük a pókhálót, friss sebeink ellátására. A régiek még a nagyon makacs betegségekre is tudtak ellenszert. Sárgaság ellen hótbiztos kúra például, ha főtt tojást kötünk a nyakunkba és kilenc napig viseljük. Kipállott szájat macskafarkával dörzsölgessük, torokfájás ellen legbiztosabb ellenszer, ha egy gyíkot háromszor keresztülhúzunk a beteg nyakán. Szemölcs ellen lószőr, friss sömörre pipamocsok, fejfájásra galamb vére használatos, a lázat pedig legjobban a keresztútnál éjfélkor szedett kalmopyrin húzza le – ezeket a technikákat jó, ha minden gondos háziasszony elsajátítja Fidesz-kormány idején.

Mivel az ellenzék még eléggé gyenge, jó, ha magunk készülünk fel a kormány rontásainak elhárítására. Ehhez felhasználhatjuk elődeink évszázados tapasztalatait. A kormány most leginkább a pénzünket rontja. Ez ellen a következőképpen védekezhetünk: fogjuk bal kezünkbe a maradék pénzecskénket, pördüljünk meg háromszor a sarkunk körül, majd napnyugat irányában haladva helyezzük a zsét biztonságba az első osztrák bankban.

Mivel a rontás a társadalom leggyengébb egyedeit veszi célba, különös figyelemmel óvjuk gyermekeinket. Közoktatási reform ellen hatásos lehet például, ha a gyereket kilencszer áthúzzuk a kerítés karói között és fennhangon azt kántáljuk: Kilenc striga, kilenc banya, távozz tőlünk Hoffmann Rózsa! Ingatlanadó ellen kakas vérét kell a ház alapjába keverni. Ha ezt elmulasztottuk volna, akkor temessünk lópatkót a küszöb alá és hintsük be a ház sarkait sóval. Az ajtó bal sarkához nyelére állított seprű holtbiztos védelmet nyújt. Gerendára kötött fokhagyma, kilenc görcsre kötött rongydarab távol tartja a háztól még Orbán Viktort is.

Január elsejétől világrekordot dönt a forgalmi adónk, ezért sorozatunk következő részében a fideszes áfa ellen való orvosságról közlünk értekezést.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!