Mostanában már a legszokványosabb bulvárhírektől is intellektuális izgalomba tudok jönni. Ezek hírek társadalmi viszonyaink mélyművelésű kincsesbányái: Szemtanúk tartóztattak fel egy 55 éves férfit Tatán egy kisboltban kedden, miután feltűnt nekik, hogy a hajléktalan italt akart lopni.

A bolt két eladója vette észre, hogy a férfi a kabátjába rejt egy üveg italt, majd kisétál az üzletből. A szemtanúk az eladók segítségére siettek és a rendőrség megérkezéséig visszatartották a tolvajt. A rendőrök kérdésére a hajléktalan – akinél nem voltak iratok – először azt mondta, hogy búvároktató, később azonban azt állította, hogy ő a köztársasági elnök. A férfit őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

A hír először azért ütött szíven, mert a hajléktalan védekezése egy olyan széles körben elterjedt néphitet feltételez, miszerint Magyar­országon létezhetnek olyan foglalkozások, rétegek, csoportok, amelyeknek nem kell keményen megdolgozniuk minden egyes korty piáért. Egy olyan tévhit, hogy pél­dául a búvároktatóknak nem szükséges fizetniük a szeszes italért, egyértelműen a társadalom erkölcsi szövetének felfeslését jelzi. Arra utal, hogy az emberek tudomásul veszik a kettős mérce létezését: az egyenlők között vannak még egyenlőbbek. Eddig csak a politikusokat soroltuk ebbe a kivételezett kasztba, most azonban kiderült, hogy már a búvároktatók is olyan mélyre süllyedtek, mint a politikai osztály képviselői.

Lehet, hogy én tudom rosszul és a hajléktalan tudja jól? Létezik olyan béka­em­bertörvény, amely különleges jogokat biztosít a búvároknak? Kimaradtam volna valamiből? Pedig igyekszem nyomon követni a törvények gyors változását, de be kell vallanom, a Fidesz-érában többször is elveszítettem a fonalat. Új jogszabályok, és módosítások tömkelege jött le a kétharmados futószalagról a legteljesebb összevisszaságban. Kövér László házelnök fizetéséről például a vízközműszabályok között rendelkeztek a honatyák, ugyanitt tették lehetővé a dohányzást a játékkaszinókban. Lehet, hogy ugyanekkor fogadták el a könnyűbúvárok könnyített vodkaellátásáról szóló rendelkezést is? Ez, lássuk be, inkább beleillik a vízközműtörvénybe, mint az, hogy mennyi csurran-cseppen Kövér Lászlónak.

Azért kíváncsi volnék arra, miből jöttek rá a rendőrök, hogy a hajléktalan valójában nem búvároktató. Talán föltűnt, hogy nincs rajta búvárszemüveg, békauszony és emiatt elkezdtek gyanakodni, hátha az illető állításai nem mindenben felelnek meg a valóságnak.
Azt viszont már elképzelni sem tudom, miből jöttek rá, hogy nem ő a köztársasági elnök? Egészen a legutóbbi időkig az okozhatott volna gyanút, hogy egy államfő nagy valószínűséggel nem lop, de hogy utóbb ez a prekoncepció is megdőlt, nagyon megnehezíti a rendőrök dolgát egy álelnök leleplezésében. Mos­­tanáig azt is joggal feltételezhettük, hogy a legtöbb emberben van annyi tisztesség, hogy bárkinek hazudhatja magát, csak köztársasági elnöknek nem. Tekintettel azonban Sándor-palota mostani lakójára, már ebben a feltételezésben sem bízhatunk.

Úgyhogy egyáltalán nem lepődnék meg, ha egy alaposabb rendőrségi vizsgálat kiderítené, mégis csak ő a mi igazi elnökünk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!