Itt valaki nagyon meg fogja ütni a bokáját. A Magyar Nemzet leleplező írása szerint több ellenzéki politikus rokona, ismerőse is nyert a trafikpályázaton. Az oknyomozó írás szerint az 5415 trafikos koncesszió nyertesei között két MSZP-shez egy jobbikoshoz és egy függetlenhez közel álló személy is található.

A dolognak több tanulsága is van. Talán mellékesnek tűnik, mégis fontos lehet, hogy ezek szerint nem jogos a balliberális sajtó siránkozása, miszerint egy, a trafikosztás után elfogadott új törvény erősen korlátozza a tényfeltáró újságírás amúgy is szűkre szabott lehetőségeit. A Magyar Nemzet cikke arra példa, hogy nem nyavalyogni kell, hanem adatokat gyűjteni, utánamenni a dolgoknak és akkor a legrejtettebb disznóságok is felszínre kerülnek. Közben kiderült ugyan, hogy az egyik MSZP-s nem Puch László rokona, ráadásul ősfideszes, a másikról pedig, hogy több mint 20 éve trafikos, de reméljük, hogy a tények nem veszik el az újságírók leleplező kedvét. Az újság valószínűleg nem hagyja majd ennyiben, újabb és újabb baloldali kapcsolatokra és közelállásokra derül majd fény szorgos riporterek tényfeltáró munkája során. Kiderülhet, hogy ellenzékhez köthető személyek a pályázatoknak akár több ezrelékét is besöpörhették.

A másik fontos tanulság, hogy úgy látszik, a rendszer mégse működik tökéletesen. Azt ma még nem tudjuk, hogy figyelmetlenség, nemtörődömség, fegyelmezetlenség állhat- e az mögött, hogy egyes helyeken ellenzéki pályázók is nyerhettek. És ez még a jobbik eset. Kimerítő vizsgálatnak kell majd felfednie, nem nyúlnak-e mélyebbre a bajok gyökerei, nem a párthűséggel van-e baj, de az árulás minősített esetei sem zárhatók ki teljesen. Nem mindegy ugyanis, hogy ezek az esetek vajon csak apróbb folytonossági hiányok a Fidesz-hatalom gránitszilárdságú építményében, amit nagyobb odafigyeléssel, szorgos kutatómunkával fel lehet deríteni és ki lehet küszöbölni, vagy ne adj’ isten elkezdett repedezni a várfal, mert akkor súlyos és alapos beavatkozásokra van szükség.

Tragédia persze nincs, hiszen a trafikpályázat csak egyfajta főpróba volt. És mint tudjuk, a főpróba éppen azt a célt szolgálja, hogy fény derüljön még az apróbb hiányosságokra is a bemutató előtt. Hiszen a dohánykereskedelemből kinyerhető profit aprópénz ahhoz képest, ami alkoholból, üzemanyagból vagy akár a szexuális szolgáltatások központosításából szedhető be. (Valószínűleg eljön ugyanis az idő, amikor egy nemzeti prostitörvény bevezetésével az esetleg még ügyködő balliberális és független stricik is fideszes szakemberekre lesznek lecserélhetők.)

Kétségünk ne legyen, a trafiktörvény csak egy aprócska első lépés egy nagyszabású tervben. A Fidesz ezen a téren is egy teljesen új, unortodox megoldást alkalmaz. A koncessziós pályázatok rendszere már régóta ismert és alkalmazott eljárás az üzleti világban, de a koncepciós pályázatok gyakorlatát a térségben először a magyar kormánypárt vezette be széles körben.

Hallottam aggódó hangokat azzal kapcsolatban, mi lesz, ha egyszer elfogynak a fideszes rokonok, ismerősök, szomszédok. Ki fogja akkor nyerni a pályázatokat? Nos, a magyar viszonyok ismeretében azt kell mondanom, nincs ok komoly aggodalomra. A magyarok nagy része a Kádár-rendszerben szocializálódott, vagy ha nem, akkor is az anyatejjel szívta magába az aktuális politikai hatalomhoz való alkalmazkodás képességét. Lehet persze morogni, tiltakozni, akár még tüntetgetni is, de a vége mégis csak az lesz, hogy aki eddig még nem tette meg, az szépen elballag a legközelebbi Fidesz irodába és megkéri: – Legyenek szívesek, írjanak fel a Kubatov-listára, de ha lehet, ne a végére, hanem az elejére! Nem lennék hálátlan, ha értik mire gondolok. Vegyék azt is figyelembe, hogy összesen huszonhétszer írtam alá a rezsicsökkentésről szóló ívet, a felmenőim között pedig szép számmal vannak olyan káderek, akik már bizonyítottak a pártállam idején. Szívesen vállalok molinózást a legközelebbi békemenetben, és csak jelképes honoráriumért vagy akár ingyen is trollkodok balliberális kötődésű internetes honlapokon.

Valószínű, hogy ez a fajta alkalmazkodás az alkohol vagy üzemanyag koncepció meghirdetéséig még nem hoz eredményt, de abban biztos vagyok, hogy a prostitörvény idejére már a régiek mellett az új stricinemzedék is labdába rúghat.

Három esztendeje immár, hogy a Fidesz minden cselekedete azt üzeni: aki nem hódol be, annak tudomásul kell vennie, hogy sose lesz semmije, nincs esélye még arra se, hogy ő árulja a füstölnivalót. Ő csak szívhat tovább.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!