Pofára estem megint. Azt hittem, humorban vihetem még valamire. Abszurdban pláne kevés a versenytárs – gondoltam nagy elbizakodottságomban. És tessék, most meg arra ébredek, hogy lemosott a pályáról az újonnan támadt konkurencia. A valóság.

Kiáll az unió soros elnöke március idusán az övéi elé, és azt mondja, nem hagyjuk, hogy Brüsszelből diktáljanak nekünk. Ez annyira tetszik az egybegyűlteknek, hogy többen rosszul lesznek az extázistól, és mentőt kell hívni hozzájuk. Gyerekek, őszinte leszek, ilyen abszurd poént én nem tudok kitalálni. Ha egy teljes hétig gyötröm az agyam, akkor se. Ha véletlenül mégis eszembe villanna valami ilyesmi, azonnal megszólalna a vészcsengő, hogy ezt azért mégse. A gúnyrajz csak egy bizonyos határig mulatságos, eltúlozva már visszatetsző. Ráadásul a szatíra tárgyának is vannak személyiségi jogai. Senkit sem illik például skizofrén hibbantként ábrázolni. Ebből is látszik, mennyire esélytelen vagyok a valósággal szemben.

Ha már a hivatalos március 15-i ünnepségénél tartunk: verem a fejem a falba, miért nem nekem jutott eszembe a tréfa, hogy az ott elszavalt forradalmi versekből ki kéne hagyni a sajtószabadságról szóló részeket. Ez ad abszurdum rávilágított volna az uralkodó rezsim hihetetlen kétszínűségére, cinizmusára, bornírtságára. De a poént csúnyán lelőtték előlem az ünnep rendezői, akik Petőfi verséből úgy törölték a sajtószabadságról szóló strófákat, mintha sose lettek volna benne, és kivettek egy kis Napóleonra történő, nem éppen hízelgő utalást is. Talán nem véletlenül.

Nagyon rosszul esik a hiúságomnak az is, hogy nem az én poénjaimon, hanem Gubcsi Lajoson és mentorain röhög most mindenki. A KISZ központi lapjának egykori főszerkesztője jelenleg a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cégét ügyvezeti. (Ez is abszurd, de lehet még fokozni.) Ebben a minőségében lovas szobrot avatott ünnepélyesen. Ezen többek között megjelent a házelnök és a honvédelmi miniszter is. Az esemény színhelye Gubcsi Lajosék kertje volt. (Tökéletesen felépített abszurd csattanó. Én nem tudnám überelni. Gondolom egyébként, legközelebb, amikor a kerti törpét avatják, a miniszterelnökséget már nem felejtik le a meghívottak listájáról.)

A készülő alkotmányról már elsütöttem ehelyütt néhány szarkazmust, és nagyon reméltem, hogy bőven lesz még mit viccelődni rajta. Egy frászt! Megette a fene az egészet. Amióta kitalálták a tréfát, hogy plusz szavazati jog járjon a gyerekek után, én itt labdába nem rúgok. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az új alkotmányban a magzat jogai már a fogantatás pillanatától számítanak majd. Ez felveti a méhen belüli választójog alkalmazásának szükségességét is.

Abban az egyre növekvő népszerűségű ötletben, miszerint már a spermiumnak is választójogot kellene adni, azért érzek némi túlzást. Még akkor is, ha a szavazójog kiterjesztésére vonatkozó érvelések logikus továbbgondolása akár ezt is igazolná. Ha a spermák választói névjegyzékbe történő felvételének várható nehézségeit figyelembe vesszük, már ezek is elegendőek ahhoz, hogy gondolkodóba essünk a felvetés kivitelezhetőségét illetően.

A dolog egyébként akkor se lesz egyszerű, ha a spermát kihagyjuk az új alkotmányból. (Esetleg a preambulumban futólag említést lehetne tenni róla, hogy ne legyen sértődés.) A szavazófülkéket ugyanis a jövőben nem csak forradalomra, hanem terhességi teszt végrehajtására is alkalmassá kell tenni. Némely esetekben ugyanis csak így lehet majd igazolni a pluszszavazatok létjogosultságát. Ki kell dolgozni annak a módját is, hogyan lehet kézbesíteni a kopogtatócédulát a méhben időző magzat számára. Szóval, ez az egész tréfa nagyon mulatságos, de egyelőre eléggé embrionális állapotban van.
A nagyobbacska gyerekeknél is előfordulhatnak abszurd helyzetek. Ikrek ellentétes pártpreferenciái kioltják egymást? Egy honosított állampolgárságú romániai anya és egy hontalannak számító szlovákiai apa Németországban született gyerekét hová kell sorolni? A büntethetőségi korhatár leszállítása után jár-e majd plusz szavazójog annak a szülőnek, akinek 12 éves gyereke börtönben ül nehéz vasban? – megannyi izgalmas abszurdum.

Már az is eszembe jutott, hogy nem erőltetem tovább az abszurd humort, mert a regnáló rezsimet ebben amúgy sem tudom túllicitálni, hanem inkább tragédiákat fogok írni. Bár erős a félelmem, hogy ebben a műfajban is le fognak lőni.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!