Számtalan kritika éri ma­­napság az ellenzéki saj­­­tót, hogy államcsőd rémképével riogatja a gya­­nútlan lakosságot. Hiány­­pótló értekezésünkben szeretnénk el­­osz­latni az államcsőddel szembeni indokolatlan félelmeket és adunk né­­hány gyakorlati tanácsot is arra vonatkozólag, hogyan lehet átvészelni, sőt elviselhetővé tenni egy esetleges államcsődöt.

Első és legfontosabb intelmünk, hogy államcsőd esetén ne essünk pánikba! Hirtelen államcsődkor lélegezzünk mélyeket, próbáljunk re­­laxálni, mert a szorongás csak tetézi a bajt, és a későbbiek során pszichoszomatikus betegségek kialakulásának forrása is lehet. Jól jöhet egy homlokra, illetve tarkóra helyezett hideg vizes borogatás. Súlyosabb államcsőd esetén lazítsuk meg a ruházatunkat, feküdjünk a földre, polcoljuk fel a lábunkat, és lógassuk ki a nyelvünket, mert az elzárhatja a légutakat, ha elveszítenénk az eszméletünket.

Hiábavaló kapkodással csak rontunk a helyzetünkön. Reggeli államcsődre ébredve igyekezzünk a szokásos rutin szerint kezdeni a napot! A bőséges, nyugodt körülmények között elfogyasztott reggeli bő folyadékbevitellel például államcsődkor is nagyon egészséges. Még egy esetleges államcsőd sem indokolja ugyanis az ideges, hebehurgya táplálkozást. Rengeteg vizsgálat kimutatta, hogy a nem kellően megrágott étel túlterheli az emésztőrendszert, a gyomor- és béltraktusban nehezen gyógyuló krónikus egészségügyi problémákat okoz. Talán segít megőrizni higgadtságunkat reggeli közben az a gondolat, hogy nagy valószínűséggel hosszú időre most eszünk utoljára egy jóízűt. Nem ördögtől való gondolat az sem, hogy régóta esedékes fogyókúránkat az államcsődhöz igazítsuk.

Télvíz idején történő államcsőd esetén öltözködjünk rétegesen! Semmi sem hiányzik kevésbé, mint egy meghűlés akkor, amikor az állam is csődbe megy. Tekintettel a várható utcai zavargásokra csak a legindokoltabb esetben hagyjuk el biztonságos otthonunkat, és akkor nem lesz baj. Hajlamosak volnánk például azonnal a legközelebbi bankba rohanni, hogy mentsük megtakarított pénzecskénket, attól félvén, hogy a betétesek rohama miatt bezárnak a pénzintézetek. Badarság!

Szép lassan is odaérünk, s akkor nemhogy azt tapasztaljuk majd, hogy a bankok be vannak csukva, hanem éppen ellenkezőleg, tárva nyitva vannak, még az üvegportálokon keresztül is szabadon ki-be járhat az, akit nem zavar a cipője alatt csikorgó üvegszilánk. Nem árt egyébként, ha biztonság kedvéért magunkkal viszünk egy botot a bankba, hogy azzal üthessük megtakarításunk nyomát. Különben is, gondos családfő nem kerülhet ilyen helyzetbe államcsőd idején, és a magyarokat nem is kell félteni. E heti adat, hogy ugrásszerűen megnőtt a lakosságnál lévő készpénz mennyisége, amiből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy azok a népek, akik az osztrák bankokban sem bíznak, inkább a cihában tartják a pénzüket, biztos, ami biztos. Ezzel kapcsolatban csak az a tanácsunk, hogy keményvalutát ne tartsunk cihában, mert álmatlanságot, hosszabb távon pedig felfekvést okoz.

Bármennyire csábítónak tűnne is, ne csatlakozzunk az üzletek fosztogatóihoz. Hiába is jutnánk hozzá viszonylag olcsón, néhány kék folt árán a régen vágyott lapos tévéhez, ha az – áram- és műsorszolgáltatás híján – csak a helyet foglalná a lakásban. Helyre pedig nagy szükségünk lesz odahaza államcsőd idején. A virágcserépben nevelt krumpli például elég nagy területet foglal el. A parkett hézagaiba ültetett kukorica eleinte nagyon szaporátlan ugyan, meg kerülgetni is kell, de ahogy fokozatosan eltüzeljük a parkettát, egyre több hely szabadul fel mezőgazdasági termelésre. A növénytermesztést várhatóan a nagyvárosi lakosság is megoldja majd valahogy államcsőd idején, de a hússal már gondok lehetnek. Ezért ne engedjük otthonról elkóborolni kedvenc kutyánkat, macskánkat, mert könnyen előfordulhat, hogy többé nem látjuk őket viszont.

Mindebből látható, hogy gondos odafigyeléssel minimálisra csökkenthetjük egy esetleges államcsőd hétköznapjainkra gyakorolt hatását.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!