A hét képe, a hét döntése, a hét kitiltása és a hét száma.

 
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A hét képe
Így kívánt boldog karácsonyt a miniszterelnök az országnak. Az ország egy fokkal kevésbé volt ünnepi hangulatban: „Egy pillanata már azt hittem, szép karácsonyom lesz, erre csak úgy beugrott ez a kép” – írta egyikük. A legtöbb hozzászólás nem tűri a nyomdafestéket, de azért akadt olyan is, aki elégedetlenségét iróniába csomagolta. Például így: „Kérhetek egy stadiont karira, Viktor?”

A hét döntése
Nem rettent meg a kormány Áder János összevont szemöldökétől, így hiába dobta vissza egy kis átgondolásra a köztársasági elnök (sokakban reményt ébresztve) a plázastoppról és a veszteséges üzletláncokról szóló törvényeket, az államfői figyelmeztetésnek nem volt sok foganatja. A képviselők ugyanis számot vetettek a tényekkel, és inkább még egy kicsit szigorítottak a külföldi hipereket amúgy is agyonsarcoló törvényeken. Talán jobban járunk, ha Áder eztán inkább mindent azonnal aláír…

A hét kitiltása
Hiába teremtett pózstílust legutóbbi kiutazásakor, vélhetően többet nem tetszeleghet a washingtoni Lincoln-emlékmű előtt Habony Árpád, mivel nem engedik be Amerikába – és mostantól tényleg. Nem azzal van a probléma, hogy mit csinált, hanem azzal, hogy mit nem: elfelejtette ugyanis bevallani, hogy hasba rúgott egy idős nénit. Márpedig az amerikai hatóságok ezt nem szeretik, épp ezért is kérdeznek rá, mielőtt beengednek bárkit az országba, hogy folyik-e ellene eljárás, vagy hoztak-e ellene ítéletet valamilyen erőszakos cselekmény miatt.

A hét száma: 2,3 milliárd
Még jó, hogy átláthatóbb és kevesebbe kerülő államapparátust ígért a kormány, el sem tudjuk képzelni, hogy ha nem így lenne, mennyibe kerülne. A 2,3 milliárd forint egyébként egy darab miniszterelnökre, 10 miniszterre, 55 államtitkárra és 99 helyettes államtitkárra megy el, meg még néhány biztos és megbízott is kap bőséggel fizetést – számuk egyébként folyamatosan nő, lassan épp kétszer annyi, mint a Bajnai-kormány idején volt.

-----------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!