Augusztus 17-én jelent meg interjú Ujkéry Csabával a Magyar Hangban (a kivégzett Magyar Nemzet „túlélő magazinjában”).

 

Ujkéryről annyit kell tudni, hogy mindaddig a Kaposvári Törvényszék elnöke volt, míg 2012-ben – több mint kétszáz bírótársával együtt – „kényszernyugdíjazás” címén ki nem rúgták. Azt most hosszú lenne elmesélni, hogy Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke miként akarta – az ügyészség segítségével – az időnként ellenvéleményt hangoztató Ujkéryt besározni, a lényeg: öt évig tartó büntetőeljárás után Ujkéryt jogerősen felmentette a bíróság. Bűncselekmény hiányában.

Egyszóval Ujkéry Csaba, a volt elnök írt egy levelet az Európai Bírói Egyesület elnökének. Ebben azt javasolta: hozzanak létre egy bizottságot, jöjjenek Magyarországra, és miután a bíróság itteni helyzetéről személyesen tájékozódtak, tegyék meg ajánlásaikat a kormánynak.

Ugye, önökben is felmerül a kérdés: az itthoni bíráknak nincs érdekvédő szervezetük? Nincs Magyar Bírói Egyesület, amely kiállna a bírák függetlensége mellett és Handó Tünde önkénye ellen? Igen és nem. Van ilyen, de nem áll ki. Emlékezetes ténykedésük közt tán a legdicsőbb az volt, amikor a 2012-es kényszernyugdíjazások kezdetén „stratégiai megállapodást” kötöttek az Igazságügyi Minisztériummal e nemes feladat minél gördülékenyebb végrehajtásáért. Ők már csak ilyenek. Most bezzeg nem jeleskednek, amikor Handó Tünde visszaéléseitől kellene megvédeniük a bírákat.

Nem kell nagy konteogyártónak lenni ahhoz, hogy az ember összefüggést keressen Ujkéry megszólalása és az úgynevezett „Tűzfalcsoport” pár napra rá megjelenő cikkei között. Ezen a „tényfeltáró blogon” – meg ahogyan magukat nevezik: „a nemzeti védőhálón” – nem tudható, kik írják a cikkeket, azok név nélkül rágalmaznak. Belátom, így persze sokkal könnyebb. Az „impresszumból” is csak annyi derül ki, ők „a Corvin köz krónikásai”. Annyit azért tudunk róluk, hogy anonim „tényfeltárásaikat” a Magyar Idők meg az Echo Tv népszerűsíti.

Persze nem véletlen, hogy kiket támadnak, és azt sem nehéz kitalálni, kitől kapják hozzá a muníciót. Mostani sorozatuk címe: „Az Országos Bírói Tanács titkai”.

Első célpontjuk „véletlenül” épp Handó Tünde egyik fő ellensége, a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) elnöke, Hilbert Edit, az új Országos Bírói Tanács (OBT) első elnöke. A nevenincsek „tényfeltárták”, hogy a BKT-n egy belső vizsgálat számos késedelmesen intézett ügyet talált, melyek egy része Hilbert tanácsához tartozik. „Kínos – írják – hisz bírósági vezetőként alig kell tárgyalnia.”

Ám arról nem írnak, hogy Hilbert nem „alig” tárgyal, hanem kétszer-háromszor annyit, mint amennyi számára kötelező lenne. A BKT-n ugyanis egyetlen olyan másodfokú tanács van – az övék –, amelyik a gazdasági bűncselekményeket bírálja felül. Emellett a bíróság SZMSZ-e 31 oldalon át sorolja az elnök feladatait. „Belső informátoruk” szerint más bíró már rég fegyelmit kapna ekkora mulasztásért. A névtelen firkászok szerint ez bizony kettős mérce. Elárulom: nem az. Ha igaz lenne, akkor sem. Handó ugyan szeretné, de az OBT tagjait nem távolíthatja el fegyelmivel. Ez a testület ugyanis az ő munkáját ellenőrzi. Szép is lenne, ha az őt ellenőrzőket fegyelmikkel sújthatná.

„A Tűzfalcsoport más OBT-tag »kétes« múltjára is felhívja a figyelmet: Vadász Viktor, a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) egykori igazgatója 2015-ben nem teljesen önként távozott a posztjáról” – idézi a Magyar Idők. Nagyon igaz. Vadász Viktor, aki akkor az Akadémia igazgatója volt, már 2014. július 15-én kérte visszahelyezését a bíróságra, mert elégedetlen volt az Akadémián kialakult, pontosabban ki nem alakult együttműködéssel. Handó ekkor arra kérte, maradjon az év végéig, majd még tovább, 2015. január közepéig. Elbocsátó szép üzenetként az elnök asszony még az utolsó napon Vadász Viktor kezébe nyomta azt az írásbeli figyelmeztetést, amire most a kormány bértollnokai hivatkoznak. Azt állítják, hogy Vadász szerződést szegett, mert a teniszpályát bérlőknek megengedte, hogy ingyen parkoljanak és ezzel kárt okozott az Akadémiának.

Úristen, egy bíró, aki szerződést szeg! – írják e talpig becsületes Corvin közi krónikások.

Először is Vadász nem szegett meg semmiféle szerződést. Az Akadémia különböző osztályai azon gyűrték magukat hónapokig, miként küzdjék le azt a megoldhatatlan problémát, hogy míg a pályabérleti díj áfamentes, a parkolás áfaköteles. Addig rágódtak ezen, míg Handó kijelentette: itt többet senki sem parkolhat. Se pénzért, se ingyen. Éppen csak a helyettese elfelejtette ezt a drákói döntést az Akadémia igazgatójával közölni. Ha valami, hát ez tényleg bíróhoz méltatlan becsületbeli ügy!

A tűzfalasok azt is felróják Vadásznak, hogy az ő vezetősége alatt „Soros elvtársai, a főállású rettegők és migránssimogatók, genderőrültek és »homolobbisták« egymásnak adták a kilincset a Magyar Igazságügyi Akadémián”. A felsorolást nem minősítem. Madárhangon csak annyit jegyeznék meg, hogy Handó Tünde tudta és beleegyezése nélkül egyetlen lélek sem tehette volna be a lábát az Akadémiára.

Tűzfalék ezúttal kevés szót fecséreltek Vasvári Csabára, őt szimplán levérbírózták a 2006-ban (12 éve!) hozott ítéletei miatt. Az, hogy Vasvári munkajogi pert nyert Handó Tündével szemben, igazán mellékes részletkérdés. Az is apróság, hogy a bíróság kimondta: Handó joggal való visszaélést követett el, amikor érvénytelenítette Vasvári nyertes pályázatait. És hogy miért nem jogerős még ez az ítélet? Mert a bíróságok nagyasszonya akadályozza a bírák munkáját. Ugyanis a tárgyalás előtti utolsó napon jutott hirtelen eszébe, hogy elfogultságot jelentsen be a bírósággal szemben. (Ha én polgári bíró lennék, tuti megbírságoltam volna.)

Mondanám, hogy Handó e sorok írásakor tett koronát eddigi működésére, de nem merem, mert az elnök asszony fantáziája kimeríthetetlen. Most éppen a törvényszékek és ítélőtáblák elnökeit szólította fel arra, ugyan nézzék már át az OBT jegyzőkönyveit és találjanak bennük minimum három törvénysértést. Ezzel mindössze két aprócska probléma adódik. Egy: az elnököknek az égadta világon semmi közük nincs az OBT-hez. Kettő: ezeknek az elnököknek a kinevezése Handótól függ.

Akkor most kik árulják itt a hazát? Az Ujkéry-félék, akik egy demokratikus nemzetközi bírói szervezethez fordulnak és objektív vizsgálatot kérnek, vagy az(ok), aki(k) újra „házmesterországot” építenének csak azért, hogy reszketve féltett hatalmukat megőrizzék?

Hogy eközben szétveri(k) a bírósági rendszert, megfélemlíti(k) a bírákat és beletipornak a még megmaradt függetlenségükbe, az legyen a jogot kereső polgárok baja.

Címkék: Jogászszemmel

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!