A befektetési célból vásárolt tiszta arany kereslete az elmúlt években minden korábbi igényt felülmúlt, ennek megfelelően az arany ára soha nem látott magasságokba szökött. 2001 óta gyakorlatilag szinte töretlen emelkedéssel 259 dollárról 2011 őszére 1895 dollárra szökött fel az ára.

Ennek legfőbb oka a gazdasági válság miatt kialakult bizonytalanság és az infláció elszabadulásától való félelem volt. 2008 őszén 752 dolláron állt az arany, innen erősödött bő 150 százalékot négy év alatt.

Ezt követően folyamatos korrekció vette kezdetét, lassan 1500-1600 dollárra csúszott vissza az ár, a héten ez az ár szakadt be és zuhant le 1321 dollárra. (Ez megfelel a 2011. februári árnak.)

Mi várható, érdemes-e ezen az áron aranyat venni? Az arany, hasonlóan például a svájci frankhoz, a menedék szerepét tölti be, ezért az ára válságok idején felszökik, majd a feszültségek enyhülésével általában tartós zuhanásba kezd. A mostani áresés egyik oka a válság enyhülése, a befektetők egyre kevésbé tartanak a gazdaság összeomlásától és az infláció elszabadulásától. Az amerikai jegybank bejelentette, hogy valamikor a közeljövőben felhagy a likviditásbővítéssel, vagy egyszerűbben fogalmazva a pénznyomtatással. Az eurózóna válsága is enyhülni látszik mostanra. Így a befektetők szemében a legfőbb rizikófaktorok oszlani látszanak.

Amíg az arany nem termel kamatot, nem fizet osztalékot, sőt a vétele, szállítása, őrzése komoly pénzeket emészt fel, addig tavaly a főbb részvénypiacok bőven kétszámjegyű hozamokat termeltek, ami sok befektetőt elgondolkodtatott a kiszállásról. Márpedig az elmúlt években a negyedévenkénti 1000-1200 tonnás aranyigény közel felét a befektetési célú vásárlások tették ki, ha ez a keresleti mennyiség megszűnik, sőt kínálatként jelentkezik a piacon, az további komoly nyomást fog helyezni az arany árára.

A ciprusi válság egyik eredménye, hogy a ciprusi jegybank is mintegy 10 tonnányi aranytól kénytelen megválni, ami további félelmet kelt a befektetőkben, mert könnyen lehet, hogy a többi bajban lévő ország is az aranytartalékai eladásával akar pénzhez jutni. Ezért úgy tűnik, hogy hosszú távon komoly áremelkedésre már nem lehet számítani az aranytól, legalábbis a piacok jelen állapotából kiindulva. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem várható egy korrekció az 1500- 1600 dolláros árhoz, ami a jelenlegi 1400 dollár alatti árnál jó 10 százalékos hozamot jelenthet. De ne feledkezzünk el az adás-vétel költségeiről a befektetés előtt.

Címkék: gazdaság, arany, válság

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!