A kormány hangzatos indokokat – a fiatalok védelme – kinyilatkoztatva kezdett bele a dohánykereskedelem teljes átalakításába, ám a vége egy botrányosan korrupt, párttagok és pártközeli vállalkozások számára átjátszott trafikhálózat lett. Ezzel a párt egyszerre uralja a teljes dohánykereskedelmet és tart minden településen tőle anyagilag függő vállalkozókat, akik a pártérdekek helyi képviselői lehetnek, minek cserébe lefölözik a kereskedés teljes hasznát.

Ez a haszon pedig nem kevés, hiszen egyrészt most akarják felemelni a dohánytermékek árrését 10, sőt 12 százalékra (csak ez önmagában komoly áremelkedést fog generálni), valamint az eredeti elgondolással szemben a dohánytermékek mellett szerencsejátékot, üdítőt, alkoholt és egyéb termékeket is forgalmazhatnak a boltok.

Az 500 milliárdos dohánypiac teljes bevétele ezentúl az eddigi 40 ezer értékesítési pont helyett mindössze 5400 ponton fog realizálódni, ez a 10-12 százalékos haszonkulccsal már önmagában is szép nyereséget sejtet: egy-egy üzlet várhatóan havi 800 ezer-1 millió forint körüli haszonnal számolhat csak a dohánytermékek értékesítéséből, attól függően, hol helyezkedik el. Ehhez még vegyük hozzá a dohánycégek reklámköltéseit, amit egyéb reklámozási lehetőség híján szintén az értékesítési pontok kapnak meg, ez becslések szerint évi 4 millió forint körüli összeget jelent egy üzletre vetítve. A szerencsejáték, napilap, üdítő és alkohol szintén számottevő bevételt és nem kevés hasznot is termel. Amint látjuk, igen nyereséges üzletről van szó, júliustól gyakorlatilag konkurencia nélkül. Azonban a mérleg másik serpenyőjében ott vannak azok, akik eddig főleg a dohánytermékek értékesítéséből éltek, jellemzően az eddigi trafikosok. Trafikot vinni dohánytermékek nélkül elég értelmetlen vállalkozás, így várhatóan sorra fognak bezárni ezek a helyek – habár Orbán Viktor most kiadta az ukázt Lázár Jánosnak, hogy gondoskodjanak a pórul járt trafikosokról. Viszont szintén gondba kerülnek az eddigi lottózók, ahogy a kisebb boltok is, hiszen elmaradnak azok, akik a cigaretta miatt jöttek, de egyéb terméket is vettek. Nem véletlen, hogy az egyik Fidesz-közeli üzletlánc is komoly nyertese lett a pályázatnak. Mindemellett a dohánygyárak az eddigi 40 ezer hely nyolcadára szállítanak csak, ezért rengeteg munkatárstól fognak megválni a logisztikától a számlázásig minden területen. Tehát a kevés nyertes mellett rengeteg vesztest termel ki az új rendszer, az eddigi trafikosoktól a dráguló cigaretta miatti többletkiadással szembesülő dohányosokig.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!