Nagyon sokan érzik úgy, hogy nem uruk anyagi helyzetüknek.

Nem jönnek ki a fizetésükből, nem tudnak félretenni, eladósodnak és ezáltal még rosszabb helyzetbe kerülnek. Sokan viszonylag jó fizetés mellett is egyik napról a másikra élnek, évek után sem tudnak komoly megtakarítást felmutatni. Ha valami váratlanul elromlik, a legtöbb embernek hitelt kell felvenni a probléma megoldására. Ez nagyon rossz és veszélyes állapot, ami egyenes utat jelent az eladósodáshoz és a máról holnapra éléshez.

Mit lehet tenni a helyzet megoldására?

Képezzen vésztartalékot! A legelső lépés a pénzügyeink ellenőrzés alá vonása. A legtöbb ember több figyelmet szentel az esti tévéműsor áttekintésére, mint a mindennapi pénzügyeire. Alig van valaki, aki meg tudja mondani, mikor, mire és mennyit költött. Pedig legelső lépés a kiadások nyomon követése, méghozzá szó szerint forintra pontosan. Tudja, mennyibe kerül a napi két kapucsínó a büfében? 700 Ft. Az egy évben összesen 189 ezer forint. Napi egy doboz cigi? Évi 292 ezer forint. A legtöbb pénz apróságon folyik el és nem például a gázszámlán. Ezért írjon fel három hónapig minden költését az utolsó fillérig. Amikor már látja, hol lehet megtakarítani, akkor csökkentse a havi kiadásait legalább 10 százalékkal és ezt a pénzt tegye félre. Ha úgy érzi, nem megy, gondoljon arra, hogy elvesztette a munkáját és az új helyen 20 ezerrel kevesebb a fizetés. Ezt a 20 ezret tegye félre kezdésnek minden hónapban. Ebből a pénzből minél előbb képezzen 100-200 ezer forint vésztartalékot, hogy ne kelljen (további) hitelt felvennie, ha a váratlan kiadás menetrendszerűen megérkezik.

Szabaduljon meg drága hiteleitől! Egy 500 ezres hitelkártya-tartozásra havonta kifizetünk havi 17 ezer forintot csak kamatra. A személyi kölcsön és az áruhitel is csak egy kicsit jobbak ennél. Ezért második lépcsőben húzza össze a nadrágszíjat, amennyire csak tudja és az összes hitelét fizesse ki idő előtt, kivéve a lakáshitelt. Ezzel sok tízezer forintja felszabadul minden hónapban, ami eddig a kamatra ment el.

Tegyen félre hat hónap megélhetésre elegendő pénzt! Ha ma kiraknák a munkahelyéről, mihez kezdene? Megtakarítás nélkül a legelső rossz munkát el kellene vállalnia és még így is kérdéses, miből húzná ki azt a pár hónapot, mire megkapja az első fizetését. Ezért következő lépésként tegyen félre hat hónapra elegendő tartalékot, amit semmi másra nem használ fel. Így már felkészült az esetleges munkanélküliségre is.

Amikor ezzel is sikeresen végzett, számolja ki, mennyit kellene félretenni a nyugdíjas éveire, a gyerek oktatására, az autó négyévenkénti cseréjére, a lakásfelújításra és minden egyébre a havi fizetéséből.

Ha mindezeket megteszi, akkor már nem éri önt váratlanul a jövőben felmerülő, de biztosan bekövetkező kiadások, így nem hitelből fog új autót venni, lakást felújítani, vagy a gyermekeit taníttatni. Dióhéjban összefoglalva, ennyi lenne a tudatos pénzügyi élet alapja. Aki ezeket megteszi, nem egyik napról a másikra él egy pénzügyi pallossal a feje felett, ami bármikor lesújthat rá.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!