A 3,5-4 százalékos forintkamatok és a forint elmúlt kétéves gyengélkedéseit látván sokak fejében megfordul, hogy egyáltalán érdemes-e forintban megtakarítani, egy devizás megtakarítás esetén nem járunk-e jobban.

Csak a kamatokat szemlélve azt kell látnunk, hogy az euróra mindössze 2,25-3% kamatot kapunk idehaza. Egyéb devizákban az elérhető éves kamat még alacsonyabb, egy-két kivételtől eltekintve alig haladja meg a fél-egy százalékot. Ebből a mindenféle díjakat és a lejáratkori esetleges újabb utalás költségét, azt kapjuk, hogy a nem eurós devizabetétekért még mi fizetünk, hogy a bank vigyázzon rá. Ennél sokkal jobb kamatokat érhetünk el a környező országokban, például Szerbiában vagy Romániában. A Magyarországon is ismert nagybankok 3,5-4 százalékos eurós kamattal várnak bennünket a határok túloldalán, ráadásul se a számlavezetésnek, se a pénz kivételének nincs költsége.

Amivel még érdemes kalkulálni, az a forint árfolyama. Hogy mi várható a forint árfolyamában egy-két év távlatában, az inkább a kávézaccból jóslás kategóriájába tartozna. Azt azért ki lehet jelenteni, hogy a jelenlegi állapot nem kedvez a forint erősödésének a közeljövőben. Ennek egyik oka a folyamatosan csökkenő magyar alapkamat, hiszen a külföldi befektetőket távol tartja az egyre kisebb prémium: amikor a kockázatokat is figyelembe véve a magyar állampapírok már semmi pluszhozamot nem kínálnak, akkor nincs miért megvásárolni őket. Ez pedig csökkenti a forint iránti keresletet. A kiszámíthatatlan gazdasági környezet és az emiatt is zuhanó beruházási kedv is gyengíti a forint iránti külföldi keresletet. Ha az amerikai pénzügyi eszközök kamatai nőni kezdenek, akkor még kevésbé lesz vonzó a magyar forintban (és a többi feltörekvő gazdaság devizáiban) elérhető egyre alacsonyabb hozam.

A piac már számtalanszor felülírta az elemzők várakozásait, de ha semmi rendkívüli nem történik, a következő pár hónapban számottevő forinterősödésre nem számíthatunk, különösen akkor nem, ha a várakozások szerint a jegybank tovább csökkenti a forint alapkamatát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!