A héten többször felröppent a hír, hogy végre idehaza is bevezetik a magáncsőd intézményét. Ezt már több éve szorgalmazta az IMF is, illetve az MNB is tett ajánlásokat ezzel kapcsolatban, de eddig semmi nem történt az ügyben. Ebben a cikkben szeretném bemutatni, mi is az a magáncsőd, illetve miért lenne rá égető szüksége az országnak.

 
Németh András Péter felvétele

A jelenlegi törvények szerint egy hitelt felvevő személy az élete végéig viseli egy rosszul felvett hitel miatti fizetésképtelenségét. Amennyiben például egy lakás- vagy autóvásárlási hitel miatt került válságba valaki, az adott tárgyat értékesíti a bank, de az esetleges hiányt korlátlan ideig kérheti az adóstól, letilthatja annak fizetéséből vagy nyugdíjából is.

Ezzel nagyon sokan kerülnek nehéz helyzetbe, mert egyszerűen nem tudnak kitörni az adósságcsapdából, hiszen bevételük nagy részét a végrehajtó hosszú éveken át lefoglalja.

Sok európai és Európán kívüli ország már bevezette a magáncsőd intézményét. Ahhoz, hogy megértsük, mit is takar ez, érdemes megérteni, mit takar egy vállalati csőd.

A vállalat tulajdonosa csak a vállalat vagyonának erejéig felel a cég tartozásaiért. Ha egy cég nehéz helyzetbe kerül, csődvédelmet kérhet a hitelezői miatt. A csődvédelem ideje alatt a hitelezőknek meg kell egyezniük a csődvédelmet kérővel, aki ez idő alatt egy kirendelt felügyelő mellett átszervezéssel, felesleges dolgoktól való megszabadulással megpróbál egyenesbe jönni. Racionalizálja a cég költségeit, kiadásait és a bevételeit.

Amennyiben a csődvédelem nem járt sikerrel, felszámolják a céget, a vagyontárgyait eladják, a hitelezők a cég vagyonából nyernek teljes vagy részleges kártérítést. A cég megszűnésével a további követelések megszűnnek.

A magáncsőd is ugyanígy zajlik. A törleszteni képtelen adós egy kirendelt gondnok felügyelete alá kerül, aki felügyeli, hogy az adós ne vegyen fel újabb hitelt, racionalizálja a kiadásait, az eladható értéktárgyait adja el és ebből törlessze a hitelezőit.

Amennyiben ez a folyamat nem sikeres, egy átmeneti türelmi idő után elkezdődik a végrehajtás, eladják az adós megmaradt vagyontárgyait. Az így befolyt pénzből kielégítik a hitelezőket, az adós pedig új életet kezdhet. Ezzel a jelenlegi helyzettel szemben időben korlátozva lenne a felelőssége. Lehet, hogy „ingben-gatyában” kerül ki a csődeljárás alól, de a hitelező tovább nem követelhet tőle semmit, az adós új életet kezdhet.

Ingatlannál ismert a szabad elsétálás joga is, ahol a banknak meg kell elégednie az általa kért fedezettel, vagyis csak az ingatlanra tarthat igényt, további pénzt az adóstól nem követelhetne.

Rengeteg devizahiteles van komoly gondban, sokan a végrehajtó elől menekülnek külföldre. Azonban ha visszamenő hatállyal bevezetnék a magáncsőd intézményét, akkor sok bank kerülne válsághelyzetbe. Ezért ha be is vezetik a magáncsődöt, kérdés, hogy csak az új hitelekre fog szólni, vagy már a meglévőkre is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!