Meghatott válasz érkezett egy éppen huszonöt éves táviratra. A hét képén éppen a feladó és a címzett találkozik. Egy levél is előkerült, amely lassan hároméves, de rejtélyes tartalma alapján kiérdemelte a hét figyelmeztetésének rangját. Kiválasztottuk a hét abszurd terméséből a hét riportját, telefonhívását és számát is.

 
Helmut Kohl, Wolfgang Schüssel és Németh Miklós - Fotó: Niels Starnick, MTI/EPA

A hét képe
25 évvel ezelőtt nyílt meg a magyar–osztrák határ a Magyarországon tartózkodó NDK-s menekültek előtt. Ez alkalomból otthonában fogadta Helmut Kohl volt német kancellár Németh Miklós akkori magyar miniszterelnököt és Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárt. Kohl méltatta „a magyarok, elsősorban Németh Miklós rendkívüli állhatatosságát és bátorságát”, míg Németh szerint a határnyitást „az ön előrelátása és fiatal politikusként az én szinte vakmerő bátorságom tette lehetővé”. Ezután könnyek közt adta át Helmut Kohlnak válaszlevelét a volt kancellár 1989. szeptember 12-i táviratára, amelyben Kohl megköszönte a határnyitást. A válaszra azért kellett ennyit várni, mert Németh is csak a volt német kancellár emlékirataiból értesült a levél létezéséről.

A hét figyelmeztetése
„Felhívom a kollégák figyelmét, hogy Elekes Lajos alpolgármester úr mától saját kulccsal rendelkezik, ezért este 8 után is bent tartózkodhat a fürdő területén. Kérlek benneteket, hogy fokozott figyelemmel legyetek az irányába. Nem bántalmazni” – üzente kollégáinak az orosházi önkormányzat tulajdonában lévő Gyopárosfürdő egyik vezetője.
Bár a levél lassan hároméves, csak most került elő, Elekes pedig gyorsan ki is jelentette, hogy a nyálkás vizet ellenőrizni járt be, és nem szeret sötétben fürödni. A legérdekesebb kérdésre azonban nem derült fény – vajon miért kell figyelmeztetni az éjjeliőröket arra, hogy az alpolgármestert nem szabad bántalmazni?

A hét száma 20-25 év
– ennyi idő nem elég arra, hogy valamiről érdemben kiderüljön, vajon művészet-e vagy sem. Legalábbis a kortárs művészeti alkotások egyik legfontosabb múzeumának, a Műcsarnoknak az új igazgatója szerint. A modern dolgokra némi gyanakvással tekintő Szegő György úgy véli az intézmény a jövőben eltávolodna a „technikai médiumok” által meghatározott művészettől, mivel ezek csupán 20-25 éves múltra tekintenek vissza. Nem úgy, mint a hagyományos művészetek, főleg a festészet, amelyek 8-10 ezer éves hagyományokkal rendelkeznek – indokolta az új irányt.

A hét telefonhívása
Kemény pillanatai lehettek Mezey Barnának, az ELTE rektorának. Ha igazak a hírek, Orbán Viktor üzenetét tolmácsolták neki, amelyben a miniszterelnök elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Állam- és Jogtudományi Karának gólyatáborában obszcén dalokat énekeltetnek az egyetemistákkal. Állítólag Orbán annyira kiakadt, hogy talán még a kormányülésen is szóba hozza a témát. Nem is csoda a nagy aggodalom, Orbán Gáspár például jelenleg is az ELTE joghallgatója, ráadásul a kari diákélet egyik szervezője. Úgyhogy Mezeynek most kell azonnal tervet kovácsoltatnia, amely sikeresen veszi fel a harcot a dalolás ellen – állítólag a telefonáló kormányzati embert ez a fajta szabadosság jobban aggasztotta, mint a közelmúltbeli gólyatáboros nemi erőszak.

A hét riportja
Ha nincs kéznél dühös ügyfél, az M1 csinál egyet magának. A köztévé új formát adott az objektív tájékoztatásnak, amikor a Híradóban leadott riportjukhoz Székesfehérvárott egy helyi újságírót állítottak a kamera elé, hogy mesélje el, miért nagyon mérges az Alba Takarék bezárása miatt. Persze, attól, hogy újságíró, még lehetne dühös is, ám az már más kérdés, hogy akkor miért volt Kovács Lajosként megjelölve, amikor valójában Samu Miklósnak hívják.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!