Csak egyszer. - Mindössze egy hetet adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma azoknak, akik részt kívánnak venni a tankönyvfejlesztés következő szakaszában, hogy beküldjék munkájukat.

Most az idegennyelv-oktatás, a nemzetiségi oktatás, a sajátos nevelési igényű tanulók nevelése-oktatása, a katonai alapismeretek oktatása és az „Énekes iskola” kerettanterv szerinti művészi zene oktatása témakörben keres új tankönyveket a tárca. A pályaművekről az Oktatási Hivatal dönti el, hogy tankönyvvé nyilvánítja-e azokat.

A határidő szerdán lejárt: addig csak a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete emelt kifogást. Mint írták: az oktatásért felelős miniszter „gyalázatosan rövid határidőt biztosítva pipálja ki a minisztérium tankönyvfejlesztésre vonatkozó feladatait… Nem 4-5 munkanapot kellene biztosítani a nemzeti köznevelés tankönyvellátásának fejlesztési feladataira.” Igaz, más nem is nagyon tiltakozhatott volna, hiszen gyakorlatilag a teljes tankönyvpiacot államosította a kormány.

Senkit sem lep meg hát, hogy a tankönyvek rohamtempóban, különös szempontrendszer szerint válhatnak kötelezően választható segédanyagokká. Csakhogy épp a héten derült ki, az egyik legvitatottabb tankönyvcsomagot, a Bánhegyi Ferenc által jegyzett történelemkönyvek ötödikes, hatodikos és hetedikes darabjait kivonják a forgalomból. Sajnos a nyolcadikost, amiben például Hitlerről kifejezetten megengedően nyilatkozik a szerző, megtartják, bár átdolgozzák.

Jogos tehát a kérdés: megéri kapkodni? Vagy érdemesebb lenne átgondolni, hogy mi kerüljön a diákok elé? Ők csak egyszer találkoznak ezekkel a tankönyvekkel – az utólagos korrekció rajtuk nem segít.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!