"Lehet lélekben felkészülni: hatalmas buli lesz újságíróként a 12 éves gyerek és a 60 éves politikus közt állni a sorban, várva a vizeletminta kiértékelésére. Legalább kicsit összecsiszolódunk."

Kocsis Máté, 2014: „A drog ugyanis életveszélyes, féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is. Szerintem érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Így a 12–18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozhatna az évenkénti kötelező drogteszt. Javasolni fogom az országgyűlési frakciónak, hogy a közeljövőben tűzze napirendre a kérdést és a részletszabályok megvitatása után készítsen jogszabálytervezetet.”

Ha viccelni szeretnék, azt mondanám, Kocsis valami nagyon jó cuccot szívhatott, mielőtt kiposztolta ezt a kis eszmefuttatást a Facebookra. De tartok tőle, hogy a Fidesz kommunikációs igazgatója sajnos teljesen tiszta tudattal bírt, amikor ezt az újabb szösszenetet írta. A Fidesz máris bejelentette, hogy már hétfőn tárgyal a frakció a drogtesztek létjogosultságáról. És ha így lesz, nem sok jót jósolok magunknak. Lehet lélekben felkészülni: hatalmas buli lesz újságíróként a 12 éves gyerek és a 60 éves politikus közt állni a sorban, várva a vizeletminta kiértékelésére. Legalább kicsit összecsiszolódunk.

Valamikor a kilencvenes években amúgy egy szocialista képviselő másik tesztet javasolt: minden, a parlamentbe bejáró politikusnak kötelezővé tette volna az elmeorvosi vizsgálatot. Ha esetleg ezt is megtárgyalná a Fidesz-frakció…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!