A hét képe, a hét hasonlata, a hét hiányzója, a hét száma és a hét felesleges köre.

 
Forrás: Csapó Harold Gábor Facebook-oldala

A hét képe
„Békében, szabad akaratomban távozok a Hírtv-től. Köszönöm az elmúlt 13 évet! Nem mondom azt hogy utánam hanem azt, hogy előre!” Ezzel a helyesírási hibákkal bátran megtűzdelt, de legalább (képpel együtt főként) könnyen dekódolható üzenettel vetett véget a Simicska-kötelékben eltöltött hosszú éveknek Csapó Harold Gábor, a csatorna egyik kameramannja. A Hír Tv-t ellenzéki körökbe delegáló Kövér László most biztosan örül, csakúgy, mint maga a miniszterelnök, akit Csapó oly nagy szeretettel ölel át a képen. Remélhetőleg a jövőben díjazzák majd a kormányoldalon ezt a fajta hűséget, ráfér az MTVA-ra egy kis vérfrissítés, elnézve a mostani teljesítményüket.

A hét hasonlata
„Mi pontosan tudjuk, hogy nem az uborka görbülete, hanem az európai ember testtartása jelenti a jövőt” – mondta Orbán Viktor. Ha nem lenne egyértelmű, akkor a miniszterelnök ezzel arra akart utalni a március 15-i állami megemlékezésen tartott beszédében, hogy az Európai Unió még abban is megpróbál konszenzust találni, hogy az a bizonyos uborka mennyire görbülhet (már ami annak minőségét illeti). Az európai ember testtartásával viszont talán a mi egyenes gerincünkre akart utalni – bár ez mostanában a magyar kormány esetében azért korántsem ilyen egyértelmű.

A hét hiányzója
Mint minden fontos, de nagy indulatokat kiváltó törvény esetében, Orbán Viktor most is igazoltan hiányzott a szavazásról. Pedig kivételesen lett volna némi jelzésértéke annak, ha részt vesz az ülésen, legalább kiderült volna, hogy mennyire bevállalós, ha az ügynökmúlt a téma: Schiffer András nyújtotta be az akták nyilvánosságára vonatkozó törvényjavaslatát, melyet amúgy immár nyolcadszorra szavaznak le a múltra még csak véletlenül sem kíváncsi képviselők. Orbán még ennyire sem méltatta a javaslatot. De lehet, hogy nála ez is egyfajta vallomásnak tekinthető.

A hét száma: 7 milliárd forint
– nagyjából ennyibe fog kerülni évente a katasztrófavédelemnek a kéményseprő szolgáltatás ellátása. Jó ötlet volt a kormánytól, hogy ezt a szolgáltatást is államosította – bár a magyar családok állítólag fejenként (kéményenként) 1-2 ezer forintot spórolhatnak majd, cserébe viszont azt a 7 milliárdot azért valamiből majd a katasztrófavédőknek (vagy inkább nekünk) fizetni kell.

A hét felesleges köre
Áder János ugyan megvétózta a múlt héten a területi államigazgatást érintő, március elején már megszavazott törvénymódosítást, ám hiába küldte vissza megfontolásra, most változatlan formában ismét elfogadta azt a parlament, miután a Miniszterelnökség jelezte, hogy eszük ágában sincs változtatni a javaslaton, és bármiféle módosítás nélkül újra benyújtották azt. Így viszont már Áder is tehetetlen, kénytelen aláírni a törvénymódosítást, hiába vannak kifogásai az ellen. De most legalább megpróbálta, nem úgy, mint a paksi dokumentumok titkosítása esetében.

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!