Negyvennyolc hellyel bukott le Magyarország a nemzetközi sajtószabadság-listán nyolc év alatt. Így a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet 180 országot vizsgáló rangsorában hazánk csak a 71., míg 2010-ben a 23. volt. A közép-európai térségben így utolsó előtti, csak Horvátországban (74.) fogja rövidebb pórázra a sajtót a hatalom.

A magyar sajtószabadság elfonnyadását nem adták ingyen – a szó szoros és átvitt értelmében sem. A hatalom felvásárolta az Origót, vett féltucatnyi megyei lapot, megszerezte a Népszabadságot (hogy megszüntethesse), lenyelte a Figyelőt, és épp az Indexet készült elfoglalni, de Simicska Lajos beelőzte.

Eljött „az igazságon túli, hamis hírek és dezinformációk korszaka” – állítja az RFS-jelentés. Persze nemcsak Magyarországon, a sajtószabadság mindenütt csorbult, ahol „tekintélyelvű erősember-modell diadalmaskodott”. Nem csoda, hogy Orbán Viktor nem panaszkodik a sajtószabadság hanyatlása miatt, mint 2002-ben, és Kósa Lajos szerint is rendben vannak saját, unortodox „sajtótájékoztatói”.

A kormány és a Fidesz szerint ugyanis sajtószabadság van Magyarországon, pedig a szabadság szó már rég lekopott, a maradékot, a sajtót pedig javarészt az uralmuk és befolyásuk alá hajtották. De kérdezni még szabad.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!