"Hallatlanul szuggesztív és progresszív fickó volt, remek humorral” - így emlékezett Bacsó Péter filmrendező Liska Tiborra, aki éppen idén október 25-én lenne 90 éves.

 
Liska Tibor 1925. október 25-én született - emlékoldal a Facebookon

Neve összeforrt az egyén és a közösség érdekeit egyszerre, minden korábbi rendszernél jobban szolgáló vállalkozói szocializmus gondolatával. Aki ismerte, annak a szabadság, a vállalkozás, a verseny, a bátor kísérletezés jut róla eszébe. Sok mondása vált szállóigévé – máig használják például a „fosztogatásból osztogatás” kifejezését, az azóta is szilárdan érvényesülő mechanizmusok bírálatára.

Nem volt nála elszántabb ellenfele a monopóliumoknak, legyenek azok állami vagy egyéb bürokratikus, pénzhatalomra, a verseny kizárására vagy öröklött tulajdonra támaszkodó hatalmi kiváltságok. Éppen ezért volt rendkívül népszerű az elnyomás napi élményeitől szenvedő úgynevezett „kisemberek” körében – akár téeszekben, akár gyárakban, akár hivatalokban dolgoztak -, akik két mondat után megértették, mit akar és milyen nagy a jelentősége annak, amit Liska Tibor javasol.

Az állandó harc évtizedei alatt nagyon sok betegséget szedett össze, csak szellemét nem lehetett legyűrni. Nagyon fiatalon adta fel teste a küzdelmet, 1994 júliusának közepén hunyt el, még 69 éves sem volt.

Egy évvel később, 1995 októberében, 70, születésnapján nagyszabású konferenciával emlékeztünk, kiváló barátai és tisztelői egész sora vállalta a részvételt, és állt ki Liska Tibor szellemi öröksége mellett.

Liska Tibornak ez nagyon tetszene

Húsz év után, a 90. évfordulóra készülve új, az időkhöz jobban illő formát választottunk. Idén már az új média közegében helyeztük el Liska Tibort, aki a mai viszonyok között is ugyanolyan tettvágytól égő ifjú lenne, amilyen mindig volt. Biztosan meglátná és megragadná az ő korszakában még nem ismert újdonságok forradalmi lehetőségeit. - Ahogy Bacsó Péter és Konrád György „Kitörés” című filmjében (1970.) a zseniális nonkonformista mérnököt alakító Liska Tibor mondta: „Robbantani? Nem rossz! Én megpróbálom!” -, és a homlokára bökött, jelezve, hogy szó sincs fegyverről, erőszakról...

2015-ben már látható, hogy a mobilkommunikáció robbanása és a Facebookon szerveződő kapcsolatok elképesztő globális hálózata magában rejti azokat a lehetőségeket, amelyek kibontakozásáról Liska Tibor évtizedeken át próbálta meggyőzni a nála kevésbé fantáziadús többséget... Éppen ezért, idei születésnapi ajándékunk a Facebookon hónapok óta működő, gazdag videó-, kép- és idézetgyűjteménnyé fejlesztett emlékoldalunk: „In memoriam Liska Tibor 1925-1994”, ezen a címen: https://www.facebook.com/liskatibor1925

Az emlékoldal szerkesztését természetesen az évforduló után is folytatjuk. Máris ismert és kevésbé ismert emberek küldenek biztatást, személyes emléktöredékeket. Az emlékoldal nyitott – szeretettel várunk Tiborról további személyes emlékeket, sztorikat, fotókat.


Liska Bence, Liskáné Pólya Lenke és Tamás Tibor

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!