A Nemzeti Együttműködés Rend­szerében nincsenek oligarchák és nem is lesznek – fejtette ki a miniszterelnök a parlamentben az ellenzék egy kérdésére válaszolva. „A mi fölfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé, az ország fontos ügyeinek eldöntését is saját hatáskörébe akarja vonni, elfoglal például egy pártot (…) vagy miniszterelnökké választják, így egy adott parlamenti többség támogatásával egy kézbe kerül a milliárd és a politikai hatalom” – mondta.

Orbán Viktor csak akkor adhatott volna ennél pontosabb fideszes definíciót, ha mindehhez hozzáteszi: oligarchának hívjuk egyébként mindazokat, akiknek a neve „Gyur”-ral kezdődik és „csány”-nyal végződik. Talán hiba volt ezt a pontosítást elhagyni, hiszen még saját frakciója vezetésében is akadt egy Lázár János, aki korábbi nyilatkozatában „Csány”-nyal kezdődő és i-vel végződő OTP-vezért engedte sejtetni a magyar oligarcha etalonja mögött.

A kérdés egyébként a többi között azért is került elő a parlamentben, mert az állami földek bérletének kedvezményes pályáztatása címén új földosztás zajlik Magyarországon. Ez a folyamat legalább annyira forradalmi, mint a jobbágyfelszabadítás volt. A különbség: akkor a jobbágyoknak osztottak földeket, most a jobbereknek osztanak. „Azé a föld, aki műveli!” elvet csak leheletnyit megváltoztatva: „Azé a föld, aki mivelünk!” projektnek a lényege, hogy a Fidesz–KDNP holdudvarát földhöz juttatva pártközeli latifundiumokat hozzanak létre. Így csinálnak valódi vidéki oligarchákat a jelenlegi csókos aligoligarchákból.

Illetve most már a miniszterelnök jóvoltából tudjuk, hogy ez esetben nem oligarchákról van szó. És abban igaza is van, hogy a rendszer manapság pont fordítva működik, mint ahogy az az orbáni oligarchadefinícióban szerepel. Nem milliárdosok hajtanak a politikára, hanem politikusok hajtanak a milliárdokra. Most politikai súlyuk mellé egy adott parlamenti többség támogatásával gazdasági hatalmat is igyekeznek szerezni azok a körök, amelyek elfoglaltak mondjuk egy pártot, politikai hatalmuk van, s döntenek az ország ügyeiben. És akárhogy is nézzük, ezek tényleg nem oligarchák. Van erre egy jobb kifejezés: maffiózók. Vagy maffiarchák.

Forradalmi változás állt be azóta, amióta a szocik úgymond talicskával tolták ki a pénzt a rendszerből. Most sokat egyszerűsödött a helyzet, már nem kell kitolni a pénzt. A családot kell betolni a rendszerbe. Meg az ismerősöket, az ismerősök ismerőseit. A csókosokat és a csókosok csókosait.

A maffia – mint tudjuk – családi kapcsolatokra alapuló, alulról építkező bűnszervezet, amely beépült a politikába.

A maffiarchia viszont családi kapcsolatokra alapuló, alulról építkező politikai szervezet, amely beépült a maffiába.

Ezt hívjuk a társadalmi fejlődés sajátos magyar útjának, amelynek során megszűnik a korrupció az országban. Ezen túl kormányzásnak hívják majd.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!