„Közpénzből egyetemen taníttatni középszerű teljesítményre képes fiatalokat nem érdemes.”

Ismerős a mondat? Alig néhány hete hangzott el, homlokráncolós hangnemben, egyenesen a miniszterelnök szájából. Egészen pontosan egy nappal azután, hogy kihirdették a felvételi ponthatárokat, vagyis kiderült, kik kerültek be az egyetemekre.

Már akkor sejteni lehetett, hogy a nagy elégedetlenkedés (mármint a miniszterelnöki) hamar cselekvésre sarkallja majd a felsőoktatás felkent papjait. Tényleg nem kellett sokat aludni – Klinghammer István vonatkozó államtitkár a Magyar Nemzetben vázolta fel a víziót, miszerint közösségi főiskolák létesülnek majd, hogy a „bizonytalan tudású, de szorgalmas diákok” is érvényesülhessenek az életben. Hogy miért jó ez?

Csak hogy egy példát mondjunk: biztos nem tett volna jót senkinek, ha jövőre sok az elégedetlenkedő fiatal, aki a ponthatárok megemelése miatt kimarad a felsőoktatásból, és csak lézeng a félhomályban. Márpedig ha a miniszterelnök nem akar buta gyerekeket látni az egyetemen, azért azokat is el kell tenni valahova – a munkanélküliség réme meg mégse fenyegessen már ennyi pályakezdőt… Aztán ugye, ott van az alapítási láz: új, közösségi egyetem? Amit a kormány ad nekünk? Csudajó lesz, munkahelyteremtés, piaci igények kiszolgálása, miegyéb. Más kérdés, hogy mi lesz abból, aki itt tanul majd. Az államtitkár szerint: „nagyon jó védőnő, falugazdász vagy óvónő lehet”. Ez azért engem bánt egy kicsit. Óvónő és védőnő van a családban (falugazdász sajna nincs), de el sem tudnám képzelni, vajon ők most mit szólhatnak, amikor szívből szeretett szakmájukat Klinghammer azzal az egyszerű és nagyvonalú kézlegyintéssel intézi el: ide jók lesznek a szerényebb képességű (magyarán hülyébb) diákok is. Sértő ez bármely szakmára nézve.

De mindegy is, hogy mi, a családban mit gondolunk erről. Eddig sem az észérvek, hanem az ad hoc vagdalkozás jelölte ki a felsőoktatás (és még mi minden más!) főbb csapásirányát. Az egészben csak az a megnyugtató, hogy ha nem jön be az ötlet, egy újabb homlokráncolás után úgyis vissza lehet csinálni az egészet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!