Fogalmam sincs, hogy miről beszélt a két olasz nő, de olyan megfoghatatlan izgalom és kellem áradt belőlük, nem kellett tolmács, hogy lefordítsa: jól vannak. Olvasom, hogy egy oxfordi kutatás szerint az olasz nők érzik a legjobban magukat a bőrükben, hirtelen mintavétel alapján csak egyet tudok érteni velük, főleg a divathét ideje alatt, főleg Milánóban, amikor a város valóban színes, elegáns, zsúfolt és zajos. Ritmusos, pergő zakatoló nevek és emberek. Szavak és hangsúlyok örök harmóniája, az irigyelt olaszság.

A farmer a divat demokráciája, mondta Giorgio Armani. A milánói stíluspápa szavait okosan megfogadva effajta szabad szellemiséggel vágunk neki, hogy megtudjuk, mire ácsingózik majd jövőre a világ ízléssel – és pénzzel – megáldott része. A Lineapellének keresztelt, majd’ egyhektáros óriás üveglabirintus rejti magába mindazt, amiből egy majdani ruhadarab megszülethet. 115 billió(!) dollárnyi áru fordul itt meg a három nap alatt – ennyibe kerül egy szezon divattermése. Anyagok és bőrök színes felfordulása, gyöngytől megroggyant szövetek, aranyló cipősarkak, apró gombok és örök simogatásra kárhoztatott prémek. Az inspiráció fellegvára. Egy tervező számára. Én meg csak szédülten keringek, és érintem, amit lehet, és kérdezek, amit csak lehet.

Az egyik szolid fehérbe burkolt bőrös standnál a mellettem kérdezősködő úr épp a világ egyik leghíresebb cipőmárkájának rendeli a következő évi kollekciójához szükséges puha bőrt, amellyel megannyi nőt tesznek majd boldoggá – és persze sajgó lábúvá, hiszen az ő sarkaik nem a bőr választásánál látott visszafogottságot tükrözik. A szomszéd pavilonba betérve megzavarodom. Mi ez a több ezer fémkeret, hol csillogó állatokkal, hol bőrmasnikkal vagy áttetsző műanyagokkal a tetejükön? Két perc bambulás után jövök rá: táskafogantyúk! Tátott szájjal állok és elképzelem, ahogy nevetve ajánlgatom otthon a pestieknek újsütetű kapcsolatom, a firenzei fogantyúst. Valószínűleg ebben ő a legjobb a világon. Bármerre járunk, pezsgővel fogadnak, egy kis parmeggiano itt, egy kis salami ott, mindenhol kedvesen látott vendég a jövőbeni kuncsaft. Mert sosem lehet tudni, hogy ki válogat a standnál, Giorgio vagy Dorka. A divatszakmában senki nem engedhet meg magának semmiféle előítéletet. Tán épp ettől érzik olyan jól magukat…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!