Margarita egy szót sem szólt hozzám. Mit mondhatott volna? Nem beszéltük egymás nyelvét.

A mutogatásba hamar beleun az ember, főleg Olaszországban, ahol képtelen tartani a tempót a helyi indulatokkal. Margarita szomorú lány volt. Egy szomorú olasz. Az egész családra rátelepedett valami bánatfelhő. A letargia oka a nagymama volt. A Mamma, mindenki dundi kedvence, a családi tűzhely parazsa gyengélkedett, nem akarta és nem is tudta elhagyni hatalmas, puha ágyát. A Mamma, kinek a nevetőráncok még a homlokára is felfutottak már nem akart többet nevetni. Margarita cserediákjában, a kis virgonc szőke lányban, azaz bennem, magát a megváltást látták. Így városnézés és parkban lődörgés helyett a Mamma ágya mellett gubbasztottam és lányosan érdes hangon daloltam a Béreslegényt és a Himnuszt. Nekem, aki kegyelem kettest kaptam ének-zenéből, ennyiből állt a repertoár. A Mamma olyannyira élvezte a szánalmas terápiát, hogy magához akarta költöztetni hamis dalos madarát. Egy évtizede ennek már, de Torinóról nekem mindig csak a sírás fog eszembe jutni. Vacak egy csere volt.

Bezzeg Margarita, amikor Pesten járt! A családom átalakult szórakoztatóközponttá, mi voltunk az az igazi olasz család, amire én úgy vágytam ott kint. Olyan izgalommal ette a nokedlit tejföllel és heverészett a Margitszigeten, mint ahogy én tömtem volna a bolognait és napoztam volna a Piazza Vittorion. A mázlista.

Velünk imádnak cserélni. Most már hivatalosan is a legjobb üzlet lettünk, a nemzetközi diákcsere programok közül Magyarország nyújtotta a legjobb teljesítményt egy 50 országra kiterjedő felmérés szerint. Ebből a felfordult országból lassan egy generáció távozik, mások jobb helyekről meg ide jönnek világot látni. Hiszen a felmérés szerint soha nem látott gondoskodás és törődés várja őket.

Szeretjük mi az embereket. Különösen, ha fiatalok, és még jobban, ha messziről jöttek. Szeretjük, ha minket melegszívűnek, gondoskodónak látnak. Csak ha magunkra maradunk, akkor leszünk apatikusak, vicsorgók, gyűlölködők. Ez a két én biztos nem élhet bennünk évtizedekig. Az egyik majd felül fog kerekedni. De melyik?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!