Máshogy fáj: Elzárt csapok...

Szabadságharcunk újabb állomására érkeztünk, pedig cseppet sem kívántuk ezt a csörtét. A félmegoldások ideje lejárt. A király meztelen. Az EU-s pályázatok brüsszeli finanszírozása leállt.

A baj nagy, s a csönd is a Miniszterelnökség körül, ha mostanság Brüsszelről van szó. Ám tény, hogy a magyar kormány április óta egyetlenegy számlát sem küldött el Brüsszelnek. Ami pénz még becsurog, az említett időszak előtt kiállított számlákból ered. De hogy jutottunk idáig?

Az Európai Bizottság nem elégedett a magyar pénzosztó rendszer átszervezésével, azaz a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításával.

Nem látják, kinek a kezén csurog keresztül a pénz. Amíg a vizsgálat folyik, a Bizottság megtagadhat minden kifizetést. A pénzelosztó rendszer reformjáról azonban, azóta sem hallottunk. Így aztán nincs pénz, amit költhetnénk.

A helyzet még annál is aggasztóbb, mert a pályázati pénzeket a kormány most az amúgy is ingatag költségvetésből hitelezi. Ám ha nem jön meg ennek ellenértéke Brüsszelből, akkor a hiány óriásira duzzadhat. Arra pedig semmi garancia nincs, hogy a Bizottság jóvá fogja hagyni az eddig kifogásolt intézményi átalakítást.

De mit jelentene, ha megállna a pályázati gépezet? Itthon, kizárólag állami pénzből már évek óta nem épült lényegében semmi. Az út, az iskola, a csatorna, a rendelőintézet és még sorolhatnánk, az unió pénzéből van, mely eddig járt a felzárkózó országoknak. Most viszont úgy tűnik, nem jár. Hogy mennyi pénzről van szó? Nincs pontos becslés, de úgy ezer- és kétezermilliárd forint közé tehető a vita tétje. Ha a kormány végleg nekifeszül Brüsszelnek, és nem hajlandó fenekestül felfordítani a hazai pályáztatási rendszert, az is megtörténhet, hogy idén már egy fillért sem kapunk. Teljesen nem bukjuk el a pénzeket, mert az oda nem ítélteket új pályázatok keretében még lehívhatjuk. Ám ehhez új elbírálási rendszer, új tervek, új pályázatok kellenek. És mi még csak a régit magyarázzuk.

Én több mint egy évig néztem, hogy megy ez Brüsszelben. Hosszú kacskaringós üvegfolyosó visz a pénzekig. Mindenki minden lépést figyel, félre nem csuroghat egy fillér sem. Itt viszont évek óta ömlik mindenfelé. Ennek most, úgy tűnik, egyszer és mindenkorra vége.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!