Nem volt egyéves, amikor Anglia átadta 1997-ben Hongkongot Kínának. Joshua Wong akkor még nem érthette, mit jelent lehúzni a brit lobogót a bánatos walesi herceg jelenlétében Hongkong középületeiről. Jelképes búcsú a Nyugattól.

 
Középen Joshua Wong - Fotó: Anthony Kwan, Europress/Getty Images

Eddig valóban szimbolikus volt csupán, hiszen az „egy ország, két rendszer” elvét betartva Hongkong különálló, speciális képződmény Kínán belül. Mind ez idáig Hongkong amolyan kísérleti modellje volt, hogy milyen lehetne a Nyugat Keleten. Többpártrendszer működik ugyan, de nem teljes a demokrácia, mert a kormányzót, a főminisztert nem szabadon választják.

Joshua Wong pár nap múlva nagykorú, és szabad akaratából szabadon választható emberekre szeretne szavazni egy szabadabb világban. Ma úgy néz ki, nem így lesz. Peking urai rég elnémították volna a helyi elitet, de most egy 17 éves fiú és társai megálljt parancsoltak.

A legnagyobb ellenzéki mozgalomnak Joshua Wong az egyik vezetője. A Foglald el a központot! csoport a múlt héten sikeresen megbénította Hongkong üzleti negyedét, a demonstráló aktivistákat őrizetbe vették, Joshuát két napig nem engedték ki.

Ez a mozgalom a hongkongiaké, és nem egy csoporté – mondta Joshua Wong a rendőrség épületének lépcsőjén.

Az idős kommunisták nem értik Wongot. Nem az ő világukat éli. Lekapcsolták az internetet, mégis online szerveződnek. Egy nap alatt százezer új felhasználója lett egy Bluetoothszal is elérhető közösségi oldalnak, a FireChatnek. A virtuális agorát ma nem lehet bezárni. Wong nyíltan beszél a siker kulcsáról. Ahhoz, hogy a fiatalok kiálljanak önmagukért, tüntessenek, a demonstrációknak olyannak kell lenni, hogy azt mindenki élvezze, az utcára vonulók önmagukat lássák benne. Békés, lelkes, vidám forgatag, ami esernyővel védekezik a könnygáz ellen.

A jelenlegi rendszer két legnagyobb ellensége a valóság és az igazság. Ezekkel ma nehéz maói eszközökkel felvenni a harcot. Egy, a demokrácia által megérintett államban a hatalom azoknak a beleegyezése nélkül, akik nevében gyakorolják, nem tarthat sokáig. Az 1989-es Tienanmen téri megmozdulások óta nem volt ilyen méretű demokratikus követelés Kínában.

Hát így néz ki a fiatalok által megjelenített Kelet. Végre látom értelmét a keleti nyitásnak. Ma Budapest is egy csöndes-félénk, de morgolódó Hongkong. Vajon lesz-e neki Joshua Wongja?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!