"Nagy a vita a palackorrok körül."

– Most, hogy beszélni tud, delfinnek vagy embernek tartja magát?
– Delfin vagyok.
– Azt mondják, a delfinek nagyon barátságosak az emberhez: igaz ez, Fa? Maga szereti az embereket?
– Igen, nagyon. (Nyomatékosan megismétli:) Nagyon.
– Miért?
– Mert jók, mert simák, mert kezük van, és mindenféléket tudnak készíteni.
– Szeretné, ha magának is volna keze?
– Nagyon szeretném.
– Mit csinálna vele?
– Simogatnám az embereket.

Robert Merle utópisztikus regényből, az Állati elmékből való az előbbi jelenet. Delfin főszereplői a történetben az ember egyenrangú partnerévé válnak. Ám a szelíd, barátságos állatokat az őrült emberiség katonai célokra akarja felhasználni. És a képzelet most életre kel.

A nemzetközi diplomácia és hadtudomány a tudományos fikció újabb epizódján munkálkodik, hiszen a közlemények és egyeztető kerekasztalok legújabb témái nem mások, mint a delfinek. Nagy a vita a palackorrok körül, hiszen itt konkrét háborús helyzetről van szó: a Krím-félsziget orosz megszállásával az ukránok harci delfinjei is az oroszok kezébe kerültek. Ukrajna pedig visszaköveteli a tenger alatti tárgyak felismerésére, hajók elirányítására, sőt ellenséges búvárok megtámadására is kiképzett vízi emlősöket.

„Ugyanúgy vissza kell kapnia országunknak a katonai delfineket, mint az oroszok által lefoglalt más felszereléseket” – közölte Dmitrij Junuszov, a dél-ukrajnai régió vezetője.

Látom magam előtt azt a harci delfint hajnaltájt, mikor a reggeli halosztás után közlik vele, hogy holnaptól épp azokra a búvárokra kell nagyot csappintani az uszonyával, akiket eddig védeni kellett aknáktól, torpedóktól. Érti ezt egy delfin? Vagy ilyesmit csak egy főemlős képes felfogni? Az ember.

Merle regényének végén a delfin már nem hajlandó megszólalni, mert szerinte „az ember mégsem jó”. Erre a feltevésre bizonyíték egy másik örök klasszikus, a Galaxis útikalauz stopposoknak, ahol egész egyszerűen lelépnek a Földről a kiábrándult delfinek. Két karika között bemutatott háton pörgés közepette közlik: Viszlát, és még egyszer kösz a halakat!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!