A szőke, valaha rakoncátlan loknik feszesen állanak a koszorú alatt. Egy esküvői meghívón nincs helye effajta szilajságnak. Egy riadt szempár néz ránk a szép fehér papírról. A menyasszony 12 éves.

„Hello! A nevem Thea és 12 éves vagyok. Egy hónapon belül férjhez megyek!” – jelentette be a valóban 12 éves Thea a Facebookon. Thea mellett Geir, a 37 éves kedvese feszít, mackós keze oltalmazóan nyugszik a szőke fürtökön. Norvégiában azonnal kitört a botrány.

A menyasszony, úgy, ahogy az manapság divat, blogot vezet, hogy beszámoljon – ahogyan fogalmaz – egy lány életének legnagyobb eseményéről. Kislány korunktól szépen felöltöztetett babákban gyönyörködünk, az esküvőről megtanuljuk, hogy klassz mulatság, van torta is, s hogy a fehér ruhába burkolt csodaszép menyasszonynak ez élete legboldogabb napja. Most, Thea blogját olvasva, mi is egy szépen feldíszített babát nézünk, de egyáltalán nem gyönyörködünk, biztosan tudjuk, hogy még nem gondolkodott arról, mi következik a „boldogan élnek, míg meg nem halnak” után. A mi, európai jó ízlésünk nem is enged következtetni.

A botrány óriási hullámokat kavart, az olvasók a rendőrséghez fordultak, a gyermekvédelmi szolgálat akcióba lendült. Az internet egy emberként kiáltott segítségért. A felháborodott százezrekkel mit sem törődve Thea tovább írja habcsókos blogját, egyre több képet oszt meg az előkészületekről.

Esküvői tortát kostól, mohón túrja apró kezét a krémbe, máshol lebiggyedt szájjal ruhát próbál, sehogy sem passzol a gyöngyös felsőrész. Másszor kétségek között rója a sorokat, egyszer állatorvos szeretett volna lenni, de anyukája szerint nem kell már éveken keresztül az iskolapadban izzadni, mert ha Geir felesége lesz, rengeteg pénzük lesz, ha unatkozik, majd kap egy lovat. Thea egyáltalán nem érti az anyukáját. Miért beszél arról, hogy mindjárt nagymama lesz? Még belegondolni is borzalmas, írja, és szomorú arcot illeszt hozzá.

Az olvasók összefogtak, hogy megakadályozzák a rettenetes frigyet, aztán szépen lassan rájöttek, átverték őket. Thea és Geir esküvője nem véletlenül került az ENSZ nemzetközi lánynapjára, és nem véletlenül alakult egy oldal, ahol támogatni lehet a petíciót.

Thea története egy kampány része, amely az előre elrendelt házasságok ellen küzd. Évente 39 ezer kislányt kényszerítenek akarata ellenére házasságba, gyakran évtizedekkel idősebb férfiakhoz. A szőke szomszéd kislány sorsa kellett ahhoz, hogy átérezzük, hogy ez az irtózatos szokás lányok ezreinek életét nyomorítja meg.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!