Nem érdekel bennünket a szép szavak igazsága, végleg leszámoltunk velük. Hol vagyunk már a Romhányi-féle „Te tevél tevévé engem eleve, Teveled nem ér fel tevefej tétova veleje” szintű izgalmasan kerekded mondatpároktól?

Most a csúcs, mondjuk, egy ilyesmi: megalkotmány: Egy nekirugaszkodó vállalkozás punnyadtan geoládázik trendi okostelefon app érzékenyítésén. Csak győztesek és döntősök szerepelnek e modern nyelvtörőben. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda szavazásán megválasztották az „év szavát”, ez az idén a „nekirugaszkodó vállalkozás” a mi példánkat is nyitó kifejezés lett, amely a start-upnak a Magyar Rádió egyik újságírójától eredő magyarított változata. Valószínűleg bolondok vagyunk. Illetve az az ország, ahol a „tapipad” bármely kategóriában győzedelmeskedni tud, nem sok jóra számíthat. Mert ugye nyelvében él a nemzet.

Számoljunk le ezzel az évvel egyszer és mindenkorra, lássuk mit hagyott nekünk. Az év szavai típusú listák rólunk mesélnek. Fontos események hívták életre valamennyit. Sallang nélkül árulkodnak a közhangulatról, arról, hogy az emberek mit tartottak fontosnak, az elmúlt időszakban.

Tavaly a rezsicsökkentés nyert, tény, hogy helye van a magyar köztudatban. Azelőtti évben az árfolyamgát, két évvel ezelőtt pedig az alkotmány győzött. Az elmúlt három évhez képest jobban teljesítettünk. Szógyáraink függetlenedni tudtak az aktuálpolitikától, és az üzleti szféra nagyreményű üstökösén a start-upok magyar keresztelőjén agyaltak. Ettől azért nem lett vidámabb az élet.

Az év antiszava pedig a „vénaszkenner” lett. Amellett, hogy még kimondani is fáj, a stadionokhoz kötődik. Aki műhibára gyanakodott nem jár messze, a szurkolók kötelező átvizsgálására vonatkozik az új magyar nyelvi találmány. Még szerencse, hogy anti. A vénaszkenner, amúgy sokat tud, lenyomta a „szakállas nőt” és a „jegesvíz kihívást”.

Még szerencse, hogy a verseny múltidézésről is szól, így a „tapipad” mellett Radnóti Miklóst is kitüntették, a „messzeringó gyerekkor” alkotásáért.

Édes pár ez nekünk, akik most a nyelvi világ peremén keressük a szép szavakat. Hát veled mi lesz: netadó?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!