Nyűglődik a Fidesz a kitüntetésekkel, mint egyszeri nyúl a fejfedővel. Most sem múlt el botrány nélkül március 15.

„Kiemelkedő diplomáciai munkájáért, valamint a keresztény hit és értékek megőrzését, illetve a magyar érdekek vatikáni és szlovéniai képviseletét szolgáló, támogató tevékenysége elismeréseként” – Orbán Viktor előterjesztésére ezzel az indokkal kapta meg a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Mariano Hugo Windischgrätz. Neve épp ezekben a napokban ismerősen csenghet, hiszen családjában volt már, aki hathatósan befolyásolta a magyar történelmet: Alfred Candidus Ferdinand zu Windischgrätz herceg, osztrák császári és királyi tábornagy aktívan kivette a részét az 1848–49- es szabadságharc leverésében. Így különösen érthetetlen, miért épp március 15-én tüntették ki Orbánék a család egy újabb tagját.

De az is lehet, hogy a Fidesznek nem most akadt be Windischgrätz neve. 2011-ben Semjén Zsolt élesztette fel és tette az egyik legrangosabb kitüntetéssé a Magyar Szent István Rendet (ezt ítélték meg egyébként tavaly Kertész Imrének is, aki át is vette).

Már akkor sokan felháborodtak, nem véletlenül: az elismerést egykor Alfred Windischgrätz herceg és Julius Jacob von Haynau is megkapta (Arany János épp ezért visszautasította).

Keresve is nehéz lett volna Mariano Windischgrätz-hez hasonló kaliberű embert találni – de ha már szóba került Haynau, az ő legközelebbi élő rokona Amerikába emigrált, és legutóbb Frei Tamás műsorában népszerűsítette a Gellért fürdő erényeit. Az Erste Bank élén álló Radován Jelasicsot „kiütötte” Csányi Sándor („a pénzügyi életben betöltött meghatározó szerepe és a magyar gazdaság fellendítését elősegítő sokoldalú vezetői és támogatói tevékenysége elismeréseként”), és ha már Jellasicsnál tartunk, leghíresebb magyar leszármazottja, a szakácskönyveiről híres Horváth Ilona már nem él. Ludwig von Welden családja túl sok ágra oszlik és meglehetősen népes, a von Wohlgemutokat nem könnyű felkutatni, és a von Urban család leszármazottairól sincs túl sok információ – és akkor a császári csapatok többi altábornagyáról még nem is beszéltünk…

Ha viszont nem ez a párhuzam, akkor talán az, hogy az 1920-as években Windischgrätz Lajos herceget a frankhamisítási ügyben négy évre ítélte a magyar bíróság. Utat mutathat ő most annak a Szász Károlynak, akinek a neve a brókerbotrány kipattanása óta közszájon forog. És március 15-én megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!