Nem először foglalkozunk e hasábokon az elméleti fizika és a magyar közélet súlyos összefonódásaival, de – tekintve, hogy ez a Vasárnapi Hírek utolsó száma ebben a formában – egyelőre utoljára tesszük. Tudósok tucatjai dolgoznak a világban a miénkkel egy időben, de más dimenzióban létező civilizációk elméletén, azzal együtt, hogy ennek bizonyítása a fejletlen és hanyatló Nyugat technológiája számára egyelőre lehetetlen.

Nekünk, magyaroknak már megint óriási szerencsénk van. Mi tudniillik nemcsak tudjuk, hogy léteznek a párhuzamos világok, hanem egyenesen benne is élünk az egyikben. Ez a tény pedig szinte minden kérdésünkre választ ad. Mi végre vagyunk a világon? Lehet, hogy máshol se jobb, mint nálunk? Létezhet-e értelmes élet értelem nélkül? És: kicsoda Kósa Lajos? Utóbbi fontos bizonyítéka e tudományos elméletnek. Kilépve a téridő kontinuum Magyarországnak nevezett eleméből azt találta mondani a héten (vagy minden héten? esetleg egyiken sem?), hogy „a New York-i CEU soha nem volt Budapesten, ezért nem tud Budapestről elköltözni, tehát logikai képtelenség”. Mondanivalóját egyébként azzal támasztotta alá, hogy az ezt firtató riporter televíziója, az ATV sem tud elköltözni Vietnamból, „hiszen nincs ott”. (Néhány hónappal ezelőtt hasonló logika szerint mondhatta Kovács Zoltán akkor-még-kormányszóvivő, hogy Magyarország azért sem éhezteti a menekülteket, mert „hiszen nem is menekültekről van szó”.)

A hvg.hu szúrta ki a párhuzamos univerzumok létének másik fontos bizonyítékát a Magyar Közlönyben. Eszerint korántsem igazak azok a félelmek, hogy a létrejövő fideszes médiabirodalom veszélyeztetné a kiegyensúlyozott tájékoztatást, és valamiféle kormányzati médiatúlsúlyt hozna létre. Méghozzá azért nem, mert „közérdek fűződik Magyarországon a print médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához”, ezért az ügylet „nemzetstratégiai jelentőségű”. Vélhetően az egyre szűkülő ellenzéki média is csak téves percepció. Az egyre-másra megszűnő, bezáró és eladósorba kerülő lapok a nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásában játszanak fontos szerepet, ráadásul ma sokkal színesebb a magyar médiapaletta, mint a nyugati, plusz a balliberális sajtót így is többmilliárdnyi lény olvassa szerte a különböző galaxisokban – állítja Kövér László.

Egy velünk párhuzamosan létező univerzumban a magyar kormány támogatja a kutatást és fejlesztést, mivel ezek biztosítják az ország versenyképességét hosszú távon. Abban viszont, amelyikben ezeket a sorokat írom, éppen lenyúlni készülnek a Magyar Tudományos Akadémia jövő évi büdzséjének jelentős részét. Persze az igazság az, hogy az a pénz soha nem is volt a Magyar Tudományos Akadémiáé, tehát elvenni se lehet tőle. Még jó, hogy a kutatás-fejlesztésért felelős miniszter, Palkovics László elment az Akadémia ülésére és utána megmagyarázta az elvonást. Persze nem ebben az univerzumban, hanem abban a másikban. Ebben Lovász László, az MTA elnöke csak annyit tudott mondani: „sajnálom, hogy a miniszter úr úgy döntött, nem jön el, és az Akadémia közgyűlését nem méltatja arra, hogy az elképzeléseit közvetlenül megossza”.

Douglas Adams Galaxis Útikalauz Stopposoknak című könyvében próbálta leírni a magyar valóságot, amelyet a műben egy Arany Szív nevű űrhajó szimbolizál. Ezt a Végtelen Valószínűtlenség Hajtóműve mozgatja, felépítése roppant egyszerű. „Elég, ha egy Szupra-mütyür 57 Szubmezon Agy logikai áramköreit egy atomi vektorplotterhez kapcsoljuk, miközben a plottert erős Brownmozgás generátorba merítjük” (a könyv szerint ilyen egy csésze forró, illatos tea). Ahogy a Mindentudás Nagy Enciklopédiája, a Wikipédia fogalmaz: kutatók hosszú sora próbált olyan szerkezetet építeni, mellyel végtelen valószínűtlenségi mező lenne generálható. Sorozatos kudarcok után aztán megállapodtak, hogy az ilyen gép megépítése lényegében lehetetlen. Azóta eltelt 40 év, és kiderült, korántsem az. Sőt! Mi már meg is építettük.

 

 

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!