A hét képe, a hét ígérete, a hét száma, a hét szobra, a hét mondata és a hét csatlakozása.

 
Lezsák és Simicskó - Fotó: Kovács Tamás, MTI

A hét képe
Dinamikusan bővül a hungarikumok listája, olyannyira, hogy nem csak a tételeket, de az azokat bíráló bizottságot is bővíteni kellett. A képen a két új tag, a héten beiktatott Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke és Simicskó István sportért felelős államtitkár látható. Bízzunk benne, hogy munkájukat kellő hozzáértéssel, felelősséggel és megfelelő körültekintéssel végzik majd.

A hét ígérete
Lázár János szerint a kormány mindent megtesz a botrányos ügyek visszaszorítására. Még mielőtt mindenki a szívéhez kapna: a Miniszterelnökséget vezető miniszter a nyelvvizsgabotrány kapcsán szólalt meg, miután elrendelte, hogy az irányítása alá tartozó közigazgatási szerveknél mindenki mutassa be a bizonyítványát. Ennél többre egyelőre nem érdemes számítani.

A hét száma
107 embert menesztettek péntek délután 17 órakor a Külügyminisztériumból. Szijjártó Péter nem viccel, amikor a bürokrácia csökkentéséről van szó – már kinevezése előtt megszabadult a tárca 20-30 embertől –, a mostani leépítést a minisztérium „feladataiban bekövetkezett változások és a hozzájuk kapcsolódó szervezeti és munkaszervezési átalakítások” indokolták.

A hét szobra
Eger is beszállt a nagy műalkotásversenybe: a város polgármestere, Habis László Wass Albert-szobrot álmodott. De nemcsak egy egyszerű szobrot ám, hanem interaktívat, amely ráköszön azokra, akik megközelítik, majd pedig – igény szerint – verseket is szaval a repertoárjából. Amelynek bővítése érdekében a polgármester évenkénti Wass Albert-versmondó versenyt is fantáziál, amelynek első három helyezettje mondhatja fel a lemezre a költő szerzeményeit.

A hét mondata
„Nem a kormány intézkedései fenyegetik a sajtószabadságot, hanem az, hogy egyre silányabb az újságírás” – értékelte L. Simon László a sajtó munkáját. Lesújtó véleményét ráadásul egy olyan konferencián hangoztatta, amely épp a sajtószabadságról szólt. A kulturális államtitkár szerint a magyar újságírás romokban hever, viszont a kormány tudna mindezen segíteni, mert meg tudná teremteni a minőségi zsurnalizmus alapjait. Kevésbé cizelláltan fogalmazott Bayer Zsolt, aki a Magyar Hírlapban közölt publicisztikájában a HVG munkatársait „rohadt kis pártmunkások” és „aljas brezsnyevi pravdások” megjelöléssel illette, a 444.hu újságíróit pedig nemes egyszerűséggel leidiótázta. Már csak az a kérdés, hogy ha a kormány egyik lapjában ez a hangvétel teljes mértékben megengedett, akkor a pitypangos Magyar Krónika hogyan tudna egy ilyen hírt közölni?

A hét csatlakozása
Hatalmas lépés előtt áll hazánk: hamarosan az Európai Űrügynökség teljes jogú tagja lehet. Az örömteli esemény fényét tovább emeli, hogy a hír épp aznap látott napvilágot, amikor kiderült, az Open Government Partnership nevű, korrupcióellenes szervezet megfontolás tárgyává tette, hogy kivet minket soraiból. Így legalább felfelé még terjeszkedhetünk, ha már idelent lassan nemkívánatosnak minősülünk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!