A hét képe a fővárosban készült: jó hírt hoztunk az I. kerületi diákoknak. A hét csapása: Simicska kezdhet aggódni. A hét száma 88,3, alább kiderül, miért. A hét hazugsága egy átalános felháborodást keltő köztévés közlemény, a hét sikerét pedig az érdeklődő lakosság rohamát álló rezsipontok aratták...

 
A tankönyveket viszik be a budapesti I. kerületi Batthyány Lajos Általános Iskolába - MTI-fotó: Bruzák Noémi

A hét képe
Az az igazi erény, ha valaki tanulni tud a hibáiból. Az állami tankönyvterjesztő cég, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. is így tett. Miután tavaly nem sikerült idejében kiszállítaniuk minden iskolába a tankönyveket, most felkészültek. Állítólag a települési polgármesterek levelet kaptak a megyei kormányhivataloktól, amelyben szóltak nekik, hogy közmunkások segítségét is vegyék igénybe a tankönyvek leszállításához. A képen látható jelenet örömhír az I. kerületi Batthyány Lajos Általános Iskola tanulóinak: hozzájuk már meg is érkeztek a szükséges tankönyvek.

A hét csapása
Simicska Lajos lassan tényleg kezdhet aggódni: ha minden igaz, hamarosan feláll egy Nemzeti Kommunikációs Ügynökség, amely 40 milliárd forintból gazdálkodva felügyeli majd az állami reklámköltéseket. Még az is elképzelhető, hogy ezzel a lépéssel akarják megregulázni az utóbbi időben egyre kritikusabb hangvételű, Simicska-érdekeltségbe tartozó Magyar Nemzetet is, ráadásul a reklámpénzek központi elosztása csapást mérhetne (természetesen, csak ha akarna) például a második Orbán-kormány idején eddig legjobban járó, s szintén Simicskához közel álló Inter Media Group bevételeire is.

A hét száma 88,3
– vagyis csaknem 90 millió forintba került április 1. és július 22. között a Szabadság téri emlékmű biztosítása. A rendőrség közlése szerint ebből 4 millió 586 ezer forint ment dologi kiadásokra, a többi személyi költségekre. Ha így haladunk, év végére többe lesz majd a műalkotás védelme, mint az elkészítése, azt ugyanis nettó 221 millióért vállalta az alkotó, Párkányi Raab Péter.

A hét hazugsága
58 éves korában, hosszan tartó betegség után szerda reggel elhunyt Bajor Imre. A tragikus veszteségről a köztévé, az M1 aznap esti Híradója nem számolt be. Indoklásként másnap ezt közölték: „A Híradó gyakorlata szerint, művészek esetében a Kossuth-díj az a »választóvonal«, amely esetben egy halálhír feltétlenül bekerül az összeállításba.” Ez esetben a köztévé vagy nem tekinti művésznek az elmúlt években elhunyt Bárdy Györgyöt, Hollósi Frigyest, esetleg Komár Lászlót, vagy egész egyszerűen nem sikerült jobb kifogást találniuk az érthetetlen mellőzésre. Bajor Imre megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjét, majd később tisztikeresztjét, kétszer tüntették ki a Rádió nívódíjával, 1999-ben Karinthy-gyűrűt is kapott.

A hét sikere
Kicsit csitult a rezsicsökkentés körüli hírverés, tán épp ezért jelentette nagy büszkén Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár, hogy a nagy szeretettel létrehozott rezsipontokat január 13-a és július 31-e között 4500-an keresték fel. Valódi siker ez, némi fejszámolással ugyanis könnyen kiderül, hogy a 20, rendkívül népszerű rezsipontra naponta átlagosan másfél ember nézett be.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!