VASÁRNAPI HÍREK – A KÜLÖNVÉLEMÉNY. - Nagy B. György vezércikke.

 
VH, 2017. december 2.

Megejtően udvarias, diplomatikus és megengedő tud lenni a rendőrség. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szabatos-puha nyelve nem véletlen: olyasmit kellett deklarálnia, ami hiteltelenítheti a kormány választási stratégiáját és alapüzenetét.

Az NNI kimondani kényszerült – a Jobbik feljelentése nyomán –, hogy a Soros-terv nem létezik. Az amerikai üzletembernek, illetve a hozzá kapcsolódó szervezeteknek pedig esze ágában sincs támadni Magyarország alkotmányos rendjét. Ráadásul Soros György – emelte el még jobban a kormányzati üzeneteket a valóságtól az NNI – az Európai Uniónak címezte véleményét, így az közvetve sem érinti Magyarországot. Amit pedig a kormány mond Soros-tervről, miegymásról, azt az NNI szerint szubjektív véleménynek kell tekinteni.

Hogy az NNI nem mondhatott mást, az nem vitás. Hiszen ha valós veszélyt tapintott volna, már rég – akár két évvel ezelőtt – lépnie kellett volna, hogy megóvja az ország rendjét. Indoklása azonban csöppet sem magától értetődő, hiszen kétszer minősít valamit véleménynek, és a kontextusból az köszön vissza, hogy a véleményt szabadnak is tartja. Kiáltó az ellentét: az egyik erőszakszervezet hivatalos mondandója tiszteli a vélemény szabadságát, a választott kormány pedig nyíltan csonkolja. (Van ilyen persze, például Törökországban a hadsereg szánta el magát, hogy védje a demokráciát, csak éppen alulmaradt. De ez most más helyzet.)

A kérdés az, hogy amennyiben komolyan vesszük az NNI véleményvédő mondatait, támadható-e azért a Fidesz, mert másképp értelmez egy adott helyzetet. A válasz az, hogy nem. Bárki félreérthet szituációkat, lehet hülye, utóbbit még Simicska Lajos emelte az alkotmányos alapjogok közé. Csakhogy van valami, ami alapvetően felülírja a hülyeség jogát. Véleményt alapvetően úgy formál az ember, hogy összesepri a rendelkezésére álló tényeket (még egyszer: tényeket), igyekszik sorba rendezni azokat, és következtetéseket von le. Ha picinyke az információkupac, akkor az ember hajlamos hipotézissel kipótolni a tényhiányt, és olyan elméleteket felállítani, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Csakhogy a miniszterelnök lubickolhat az információkban, fél tucat különböző nyomozószerv önti rá az adatokat. Már ha léteznek. Hogy az NNI rohamtempóban volt képes megállapítani, miszerint teljesen veszélytelen a kormányzat által az Egyesült Államokat, az EU-t és a fél világot átszövő politikai bűnszövetkezetként bemutató Soros-hálózat, nos, ez azt jelzi: a kormányfőnek már korábban tudnia kellett minderről.

Ennek ellenére október 23-i beszédében kvázi arra utasította a szolgálatokat: leplezzék le a Soros-összeesküvést. Magyarán: tudatosan nem létező tények alapján formált véleményt és uszított ártatlan emberekre erőszakszervezeteket. Ez pedig nem fér bele a véleményformálás szabadságába: ez rágalmazás, hatalommal való visszaélés – mindez nyereségvágyból (szavazatok és a kormányzati pozíció adta mutyi) elkövetve.

Ha egy átlagember merészel ilyesmit, hamar megismerkedik a jog öklével. Ám történelmileg úgy alakult, hogy politikus nagy nyilvánosság előtt büntetlenül követhet el bűncselekményeket.

És ezért hihetetlenül szemforgató az NNI vélemény-álláspontja, hiszen a szervezet pusztán azért lép fel a véleményszabadság bajnokaként, mert csak így (értsd: ha véleménynek álcázza) legitimálhatja mindazt, amit a kormány mond Soros-ügyben. Sarkítottabban fogalmazva: az NNI ahhoz asszisztál, hogy a kabinet több mint 8 millió választópolgár kárára kövessen el bűncselekményeket. Az azonban mindenképp öröm az ürömben, hogy immár az NNI is világossá tette – ha finomabban is fogalmazott –, hogy Orbán Viktor hazugságra építi a választási kampányt. Persze megeshet, hogy ez nem bizonytalanítja el az érzelmileg fixált híveket, és elütik, annyival: az NNI is Soros. Ami egyben azt jelenti, hogy Pintér Sándor is Soros. Amennyiben a mindentudó belügyminiszter is Soros, akkor kicsoda az őt a „legokosabb tárca” irányítójává emelő Orbán Viktor?
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!