VASÁRNAPI HÍREK – A KÜLÖNVÉLEMÉNY - Nagy B. György vezércikke.


Szintet lépett a Fidesz. Eddig bűnbakot jelölt, ellenséget leplezett le, szabadságharcosként csörgette kardját. Szóban mindenképp. Az erő imázsát árulta, a büszkeség és a felsőbbrendűségi érzés egyfajta kevercsét.

Ez mára kevés lett. A „kormánybüszkék” tábora befagyott, hiába töri magát a hatalom, nem sikerül 2-2,2 milliósnál nagyobbra duzzasztani a Fidesz-tömeget. Az erő hite (lásd még a büszkeség érzése) nem elegendő. A Fidesz most – többek között – áldozatként mutatja fel magát. Orbán Viktor amiatt panaszkodik, hogy el akarják veszejteni. Sokak akarják, mondja. A kormánypárti média, ami eddig infantilis bohócnak festette Simicska Lajost, most démonizálni kezdte Orbán volt szobatársát és Schmidt Mária, a rezsim felkent ideológusa kompakt monodrámát nyomott a Soros-veszélyről az Echo Tv-ben.

Hiba lenne egyből deklarálni, hogy amennyiben a Fidesz feladja az erőt, na jó, annak látszatát, rögvest tömegével veszti el szavazóit. Az megvan, hogy míg az egyik alap csajozós technika, hogy a férfi sziklakemény macsóként domborít, addig egy másik módszer épp a szánalmat (lásd még anyai ösztönöket) próbálja kicsiholni? Nem éppen sikertelenül. Sőt: bár a minta nem reprezentatív, utóbbi módi sokszor célravezetőbb. Nincs ez másképp a politikában sem – szánalomkeltéssel a Fidesz is hatékonyabban mozgósíthat, mint erőfitogtatással, ugyanis így nemcsak az érzelmileg elkötelezetteket mozdíthatja meg, hanem azokat a bizonytalanokat is, akik frissen ábrándultak ki a kormánypártból.

Hogy a Fidesz gyengesége és üldözött volta hazugság, az senkit nem érdekel. Ahogy Schmidt Mária rámutatott, csak az imázs számít, hiszen az alapján viszonyul a külvilág. És most a látszat is a Fidesznek játszik. Orbán Viktor meghajolt a Néppárt és az Európai Bizottság akarata előtt, a kormány átírja a lex CEU-t. Amikor a miniszterelnök épp erről egyeztetett Brüsszelben, akkor röppent be az EU fővárosába Soros György, akit kapásból fogadott a bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker. Nem jelent különösebb szellemi megterhelést a gyűlöletkommunikátoroknak, hogy blöfföljenek egy mesét arról, miszerint Soros diktálta az EU-nak, miképp alázza meg Magyarországot. És az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampány is azonnal szintet lép, mindenki tudhassa immár, hogy aki Brüsszelt stoppolja, az Sorost szorítja vissza.

Egyszóval a Fidesz még profitálhat is abból, hogy kénytelen kihátrálni a CEU-zásból, hiszen cserébe a Soros-démon képe kontúrosabb, hátborzongatóbb lett. Így könnyebb lesz igazságként eladni azt az elmebeteg nemzeti konzultációs kérdést, hogy mit is tegyen a kormány, amikor egyes civil szervezetek (nyilván Soros György parancsát követve) migránsok millióit próbálják benyomni Európába. Ha nem tudná eldönteni, hogy a kormányt a politikai haszonszerzés vezeti, amikor ilyesmiket kérdez vagy tényleg az emberekért aggódik, akkor gondoljon arra, hogy ugyan létezik 15 remek – és rendkívül drága – módja különböző daganatos betegségek gyógyításának, ám a kabinet úgy döntött: 75 év feletti betegeknek nem jár a költséges rákkúra. Hiába élet-halál kérdése, hiába fizettek évtizedekig járulékot, hiába remeg életükért az egész család.

Nem, az a rendszer nem félti polgárait, amelyik hagyja meghalni szüleiket és nagyszüleiket. Csak hatalmáért és pénzéért aggódik, és mímeli a féltést, hogy mindezt megtarthassa. Ellenben önmaga tényleg fél. Eléggé. Mert ha nem jön be a Soros- és migránsriogatás, akkor kifogy a bűnbakokból. Nem véletlen, hogy Orbán Brüsszelben is sorosozott, migránsozott, noha eddig kényesen ügyelt rá, hogy a külnyelvet különválassza a belkommunikációtól. Most nem tehette. Ha Brüsszelben nem a honi üzenetet tolja, azt kockáztatja, gyengül mondandója hitele, és kitakaró sztori híján az emberek a kormányzat teljesítményéről beszélnek. Ami nincs. Egyszóval az, aki a migránsokról, a civil szervezetekről, Soros Györgyről konzultál a kormánnyal, azt segíti elő, hogy tovább rohadjanak a kórházak, hogy tovább csonkolják a diákok tudását és lehetőségeit, hogy tovább szegényedjen az ország.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!