VASÁRNAPI HÍREK – A KÜLÖNVÉLEMÉNY. – Nagy B. György vezércikke.

 
VH, 2017. december 9.

Ha a Jobbikkal megteszik, bármelyik párttal megtehetik – és ez minden értelemben igaz. Persze a minden ebben az esetben mindössze kettőt jelent. Azaz: ha a Jobbikot lerugdossák a választási startvonalról, akkor bármelyik formációval megtehetik, illetve amennyiben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megbünteti a magát néppártnak festő parlamenti alakulatot, úgy bármelyik pártot fizetésre kötelezheti. Hogy demokráciában ilyesmi tűrhetetlen? Nem vitás.

A történet azonban ennél árnyaltabb, bár nem bonyolult. Az ÁSZ úgy döntött, ellenőrzi a Jobbik gazdálkodását. A szervezet – publikus menetrendje szerint – a 2016-os évet vette volna górcső alá, azonban 2017-re is kíváncsi lett. A vizsgált időszak kibővítésének oka vélhetően a Jobbik idei plakátkampánya, ami szerint Orbán Viktor és szűk köre erőst lop. Miután akcióba lendült, az ÁSZ deklarálta, hogy a Jobbik nem működik vele együtt – ezt az ügyészség feljelentésnek vette, és rámozdult Vona Gábor formációjára. A hatóság december 6-án fejezte volna be a kutakodást, ám meghosszabbította a határidőt, így kora tavaszig kereshet választ arra a kérdésre, hogy akkor készséges volt-e a Jobbik vagy sem. A párt egyébként azt állítja: megpróbálta átadni a papírokat az ÁSZ-nak, de sehogy se tudta azokat a számvevőszékre tukmálni.

Közben az ÁSZ döntött, mondván: a Jobbik tiltott pártfinanszírozásban részesült, összesen 331 millió forint értékben. Ez annyit tesz, hogy az ÁSZ megítélése szerint Simicska Lajos köztéri hirdetési cége olyan olcsón adta a pártnak a plakáthelyeket, hogy azt semmilyen piaci ráció nem indokolhatta, magyarán: nem üzletelt a formációval, hanem valójában dotálta azt, ilyesmit pedig a jogszabályok szerint nem szabad csinálni. (A Jobbik arra hivatkozik, olyan tételben rendelt plakáthelyet, hogy már kijárt a brutális kedvezmény – a piaci ár ötöde/negyede. Az említett összeg a piaci tarifa és a fizetett ár közötti különbség. A büntetésen kívül a tiltott támogatást is vissza kell adni a Jobbiknak, úgyhogy összesen 662 milliót kell kicsengetnie.)

Hogy miért több ez, mint egy sima üzleti vita? Mert a megrendelő a hatalom – és segédje két állami szervezet. Márpedig csak ordas diktatúrákban használják a közélet és a politika tisztasága felett őrködő ügyészséget és számvevőszéket a politikai ellenlábasok semlegesítésére.

Hogy miért nem több ez, mint egy sima politikai csata? Azért, mert ha az ÁSZ, illetve az ügyészség komolyan veszi önmagát, akkor minden politikai pártot pellengérre kellene állítania – és magát is. Ugyanis álszentség lenne azt állítani, hogy a többiek – legyen szó a Fideszről, az MSZP-ről, a kisgazdákról, bárkiről – ne kaptak volna különböző „plakátkedvezményeket”, hiszen a közterületi reklámra szakosodott cégek mindig a politikai holdudvar tagjai voltak: a kampányidőszak kedvezményeinek veszteségeit a kormányzat által becsatornázott hirdetések ellensúlyozták, bőségesen. Időről időre fel is merült, hogy amennyiben a pártok nem lépik túl a törvényben meghatározott kampánykeretüket, az csak azért lehet, mert rettentő nyomott áron vásárolnak szolgáltatást.

A felvetéseket minden parlamenti formáció azzal hárította, hogy tessék megnézni, az ÁSZ-vizsgálat semmilyen szabálytalanságot nem talált a pártok gazdálkodásában. És ezt az érvet mindegyik formáció a szájára vette – a Jobbik is.

A kérdés az, miért borította a „szokásjogot” a Fidesz. A válaszok szórnak.

Az egyik verzió szerint a Fidesz a Vona Gáborral szembeni belső elégedetlenséget akarta azzal szítani, hogy olyan látszatot állít elő, miszerint a Jobbik már a választások előtt elbukik. Ez, ha nem is a párt végét, de táborának felezését jelentené. Egy másik változat szerint egyszerre két legyet akart ütni a kormány egy csapásra: a belső ellenzéken kívül a Jobbikhoz egyre közelebb kerülő LMP-t akarta távolítani Vona Gábor pártjától. A harmadik magyarázat hajaz a legkevésbé összeesküvés-elméletre: anyagilag ki akarta véreztetni a pártot (jelen állás szerint úgy néz ki, fizetni kell, az összeg még szelídülhet). Mindhárom törekvés azt célozza, hogy a Jobbik szétzilált állapotban fusson rá a választásokra.

Csakhogy megeshet, elszámolta magát a hatalom. Ugyanis Vonáék előre menekültek – noha a helyzetből nem következik, úgy kommunikálnak, mintha a párt léte lenne a tét. Ha úgy tetszik, egyfajta mártírpózba vágta magát a párt. Ha sikerül elhitetnie, hogy a hatalom épp most készül kitekerni a nyakát, akkor érdemben mozgósíthat – a Fideszből kiábrándult bizonytalanok között is. Miközben érdemi esélye van arra, hogy összekalapozzon – párttagoktól, kis és borzasztóan nagy vállalkozóktól – ennyi pénzt. Ha sikerül egy adakozási hullámot menedzselnie, és ezzel együtt bővítenie táborát, akkor a Fidesz saját vermébe huppan. Az ÁSZ-vizsgálattal ugyanis a Jobbikot tette meg első számú ellenségnek – ebből könnyen lehet első számú kihívót „rajzolni”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!