VASÁRNAPI HÍREK – A KÜLÖNVÉLEMÉNY – Nagy B. György vezércikke.

 
VH, 2017. szeptember 16.

Soros György évi 2000 milliárd forinttal támogatja Orbán Viktor rezsimjét; Soros Györgynek köszönhetően gyarapodik a nemzeti burzsoázia (értsd: a miniszterelnök házi oligarcháinak köre) – senki ne hörrenjen fel, mindkét állítás igaz. A kormányfő szerint mindenképpen. Orbán Viktor azt állítja: Brüsszel a Soros-tervet hajtja végre. Márpedig kizárólag az EU által biztosított pénzbőség miatt nem roskad be a harmadik utas magyar modell. Azaz, ha Brüsszel valóban a Soros-tervet követi, akkor Orbán Viktor az amerikai üzletember kegyelméből nyúlhatja le az országot. Ez persze vegytiszta ostobaság, összeesküvés-elméletnek is hitvány.

Ahogy a gondolat eredője is, miszerint Brüsszel Soros György tervét hajtja végre – legalábbis migránsügyben, legalábbis Orbán Viktor szerint (a töménytelen EU-s pénzről persze a miniszterelnök hallgat). Sőt Orbán Viktor emelte a tétet, és egyenesen arról beszélt: csak akkor fullad kudarcba Soros György ideája, csak akkor nem árasztják el az országot migránsok, csak akkor állítható meg Brüsszel, ha zsinórban harmadjára is őt és a Fideszt választják a hatalomba. És ez vegytiszta ostobaság, összeesküvéselméletnek is hitvány.

Mert a helyzet az, hogy a Fidesz egy hazugságra építi önmagát és politikáját. Soros-terv ugyanis nem létezik, bizonyítható módon semmiképp. Nem véletlen, hogy a kormány nemzetbiztonsági információkra hivatkozik. Azokról ugyanis az átlagpolgár nem tudhat meg semmit, így azt sem, ha valójában nem léteznek. Tudatosan választott a hatalom egy olyan figurát, aki nincs jelen a belpolitikában, következésképpen nem lehet rá szavazni, és nem reagál a vádakra. Az Orbán-rezsim ugyanis kizárólag egyirányú kommunikációra hajlandó – csak így kerülheti el, hogy kormányzati teljesítményről kelljen beszélnie. És hogy továbbra se kelljen, a kormány a néppel szentesíttetné hazugságát: nemzeti konzultáció formájában.

Az idea alpári módon cinikus, lényeg: teljesen mindegy, mi a migránsozó-brüsszelező kérdés valóságtartama, ha egyszer a többség egyetért vele. A többség pedig – legalábbis szóban – nem kérdés, hiszen a nemzeti konzultációk tapasztalata azt mutatja, ez a hatalom alig milliós egyetértésnél 95 százalékos támogatottságot kiált, miközben 8,2 millió szavazásra jogosult polgára van a házának.
Hazugságcinkossá akarja tenni a hatalom az embereket.

Aki részt vesz a konzultációban, deklarálja, hogy a jövőben a politikai értékválasztásnál (értsd: választás) semmit nem nyomnak a latban a tények, patetikusabban: az igazság. Morbid hasonlattal példázva akár azzal is kampányolhatna a kormány, hogy az ádáz szerb fejhúskonzervek öngyilkos merényletekkel ritkítják a magyarokat (tetőről vetődés útján), kivéve, ha újra bizalmat kap Orbán Viktor. Ez pedig rendkívül veszélyes gyakorlat – a nemzeti konzultációval ugyanis mindenki véleményét (a hazugságcinkosokét is) lesöpörheti a kormány. Amennyiben a korrupciós ügyek miatt menthetetlenül elmérgesedik a viszony az EU és a magyar kabinet között, akkor a hatalom pont a nemzeti konzultációra hivatkozva szakadhat ki az európai közösségből – annak ellenére, hogy a magyarok 70 százaléka a tagság híve. De hát papírja ugye egyedül a kormánynak van.

Ráadásul, ha az emberek megállapították – szigorúan a kormány szerint –, hogy Brüsszelt meg kell állítani, és a miniszterelnök értelmezésében az EU-t csak az torpantja meg, amennyiben ő egyhuzamban harmadszorra is kormányt alakít, akkor (a logika szabályai szerint) mi szükség a választásokra? Persze lehet, hogy ezentúl a voksolást is konzultáció keretében bonyolítják, olyasforma kérdéssel, miszerint: akarja-e ön, hogy homokos társkereső oldalakon tallózó, drogos, magyargyűlölő-libsi, kétméteres, csak nő politikusok kormányozzanak? Ha nem: csak a Fidesz. Lábjegyzet: a kérdőív visszaküldésével ne fáradjon, támogató válaszát rendszerünk előre rögzítette.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!