A Tusup és a Vajna házaspár kapcsolatának megpróbáltatásain a magyar közönség is élményszerűen átélheti, mire gondolt Chamath Palihapitiya, a Facebook nemrég távozott alelnöke. Olyan eszközt készítettünk, mondta, ami széttépi a társadalom működését biztosító közösség szövetét. Súlyos kihívás az emberek közötti kapcsolatokra, mondják mások, mert a közösségi médiában néhány lájkért mindent kirakunk a többiek elé, viszont semmi lényegeset nem mondunk el.

 
VH, 2018. február 17.

A kapcsolati problémákat ne osszátok meg online, mert csak rontani fog a helyzeten – ez is alapigazság. Vajna Tímea és férje, Andy, illetve Shane Tusup és Hosszú Katinka az utóbbi hónapokban bemutatót tart mindebből.

A világhírű producerből lett filmügyi kormánybiztos kaszinótulajdonos és neje, illetve a háromszoros olimpiai bajnok úszónő és férjének kapcsolati válsága logikusan került ki a közösségi (inkább privát tömeg-) médiába. Jobb időszakában is ott volt ugyanis mindkettő.

Nem könnyű megérteni, hogy Vajna Tímea mit csinál nap mint nap a közösségi médiában. Üzleti ötleteihez, a fánkbolttól az ékszerkereskedésen át a menedzserirodáig minden pénzt és segítséget megkapott az Orbán-rendszer által milliárdokkal szponzorált férjétől, aki bizonyára eleve nem szegény emberként érkezett haza Amerikából. Felesége mintha a Kardashian- modellt szeretné megvalósítani. A családi valóságshow-ra, állandó médiajelenlétre épített üzleti modellt, amellyel – elsősorban Kim Kardashian – divat- és életmódikonná vált. Ebből a pozícióból dollármilliók tömegét keresi. A Velvet ki is számolta: Kim Kardashian tavaly november végétől február elsejéig 93 posztot rakott ki az Instagramjára. Ezek közül 43 erotikus kisugárzású. Nem számít, hogy férje van, Kanye West, aki szintén sztár, mert a (női) forma itt csak a márkaépítés része.

Vajna Tímea alig valamivel kevesebbet posztol, ezek közül – a Velvetet idézve – „csak” 36 olyan volt, amikor valamely fedetlen testrésze került a fókuszba.

A Kardashian-show is tele van konfliktussal, de soha nem derül ki, mi miért történik. Csak a balhé látszik.

Ezen az alapon nem meglepő, hogy amikor nemrég a Story-gála után, ahol is a feleségénél 38 évvel idősebb Vajna egy másik hölggyel jelent meg (hiszen Tímea Amerikában van, mondta Andy), párja üzenetekkel árasztotta el a nagyvilágot. Előbb gúnyosan tapsikoló emojik kerültek a férj és a hölgy fotói fölé Tímea Instagramján, majd jött a szöveg is, hogy dehogy személyi titkár a gálapartner, jóval több annál Andy számára, majd egy kommentelő kérdésére a bejelentés: nem akar már gyereket férjétől Vajna Tímea. Megvoltak ennek az előzményei posztokban, melyek arról szóltak, hogy Tímea csak a szüleire támaszkodhat, így megtörténhetett, hogy két nagy gálára ugyanabban a ruhában kellett mennie, mert nem volt pénze újra.

A követők vagy rajongók, ahogy szeretik nevezni őket, olyan (szociális töltetű) gyűlöletözönt zúdítottak válaszként az oldalra, hogy annak a századrészétől elmenekülne onnan bárki. Nem így hősnőnk. Hónapok óta Amerikában élve is itt van köztünk napról napra. Igaz, Vajna Tímeánál nincs teljesítmény, amiről szólhatna. Üzletei markánsan veszteségesek, ő maga csak saját tündérmeséjének főszereplőjeként érdekes.

Ellenkező a helyzet Hosszú Katinkáékkal. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címek impozánsak, erre támaszkodó márkaépítésük természetes közege a közösségi média. Viszont magánéleti konfliktusukat ők is kivitték ebbe a térbe. Finoman, elegánsan, de mégiscsak. Így kellett megtudnunk, előbb egy interjúból, hogy „mindketten elfáradtunk egy picit. Egy kicsit visszaveszünk.” Aztán jött a Facebook-közlemény: kapcsolatunk nehéz időszakon, megpróbáltatásokon megy keresztül.

Majd lírai üzenetek sora, megint csak a Facebookon. „Amikor megállsz és körülnézel, rájössz, hogy az élet mennyire csodálatos”, írja Tusup, „csak Te tudhatod, mit akarsz, ezt senki nem tudja majd helyetted eldönteni…” – ez a mondat pedig Hosszú Katinkáé. Sok sejtelmes sort olvashattunk, mígnem eljött február 15-e.

Ezen a napon adta hírül a média, hogy Hosszú Katinka beadta a válókeresetet. Vajna Tímea viszont közös fotót tett közzé Andyvel. Képaláírás: Örökké szeretlek.

Mindkét – most széttartónak látszó – történet egészen intim részei is a közösségi térben fogantak, jelezve, új kultúra születik. Technikailag mindenképpen új. De tartalmilag: Hosszúék válsága felkavaró, szomorú, a másik történet, amely előttünk zajlik, csak kínos. És erről száz éve sem lehetett volna mást mondani.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!