Pókember, Vasember, Superman, Batman, Farkasember – hetente új formában jelentkezik a kormányunk, de a lényeg ugyanaz: a realitásokon és a ráción túli eszközökkel veti magát a küzdelembe. Nem számít a józan ész, az olyan, mint a fék, pláne, ellensúly. Csak béklyóz.

 
VH, 2017. július 1.

Az ellenfél vagy az értékelő választhat: vagy bolondot csinál magából, és elmegy a képregényvilágba a kormány után tudván, hogy ezzel elveszti a valóságot, ezzel a meggyőző érvelés esélyét is, vagy mondja a magáét, ami így elmegy a semmibe.

Mit lehet mondani például akkor, amikor márciusban Orbán Viktor a CEU-ról közli, hogy a csalás, az csalás, akárki is követi el, jóllehet, még nem fogadták el azt a törvényt, amelyet majd meg kell szegnie a CEU-nak, hogy csalóvá lehessen minősíteni, és innen a miniszterelnök eljut napjainkra odáig, hogy az egyetlen maffiaszerű, nem átlátható hálózat Magyarországon a Soros-hálózat, ami nyilván válasz arra, hogy Soros szerint a magyar kormány működik maffiaszerűen, de ha ez utóbbi állítás netán túlzó is, az előbbi már eszement, és nyilván nincs vége, mert a kormányzat pörög tovább a saját maga által gerjesztett örvényben, miközben áramot vezet a kerítésbe.

Nem csak a kormányfő, csapatában mindenki képregényesen száll a világ felett. Rétvári Bence államtitkár például  a Magyar Hírlapban megjelent interjúja címe szerint úgy látja, a kormány megfordította a romló demográfiai tendenciákat. Igaz, a népességfogyás 2010 óta is stabilan évi kábé negyvenezer ember, de tavaly valóban csak 33 ezer volt. Viszont az első két idei hónap halálozási adataiból látszik, hogy megint visszamegyünk negyvenre. Rétvári képregényhőshöz méltatlanul részletet is közöl: az igazi fordulatot a házasságkötések számának növekedése jelenti.

És Batman magasra tartott kézzel repül felettünk…

Egy magasságban Kövér Lászlóval, aki a magyar egészségügy megkülönböztető jegyeként jelölte meg egy kínai delegáció előtt, hogy világszínvonalú teljesítményekre képes. Ahogy bizonyára az etióp élelmiszeripar is. Csak nem mindenkinek jut belőle.

Kína egyébként is feszültségben tartja hőseink fantáziáját. Ennek igézetében gyakran túlmesélik magukat.

Orbán Viktor néhány hete a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a Nyugat vétkességének tengelye körül forgott, mondván, sokan el akarják feledtetni velünk, hogy onnan szabadult ránk a kommunizmus embermilliókat pusztító gondolata. (Amerika pedig az identitását vesztett nyugati világ szimbóluma egy másik, ez idő tájt mondott beszédben.) Kínában, a létező kommunizmus egyre gazdagabb országában viszont mély meghajlással üdvözölte e korábban még világrendszer történetét azt mondván, Magyarország azért csatlakozott az első EU-tagállamként az Egy övezet, egy út kínai kezdeményezéshez, mert már 68 éve jó politikai kapcsolatokat ápol Kínával. Vagyis 1949 óta tartana a folyamatosság?

Igaz, azt is mondta, hogy az új generáció szerencsére már nem tudja, milyen diktatúrában élni, de meg kell tanítani nekik, hogy a szabadság nem magától van, hanem folyamatosan meg kell küzdeni érte. Ezt már nem Kínában közölte, annyira azért nem Superman, hanem a kommunizmus áldozataira emlékezve – de ettől még ez bizony igaz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!