A hét képe, a hét mondata, a hét páholya, a hét felháborodása és a hét száma.

 
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviselte Magyarországot az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójára szervezett központi megemlékezésen

A hét képe
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vagy csak csukott szemmel tud koncentrálni, vagy elfáradhatott egy kicsit, amikor részt vett az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójára szervezett központi megemlékezésen. Bármelyikről is legyen szó, egyáltalán nem szokványos módja ez a kegyelet lerovásának. Már csak azért sem, mert a sok állam- és kormányfő között Magyarországot egy miniszter képviselte a megemlékezésen. Auschwitz minden harmadik áldozata magyar volt.

A hét mondata
„Felmértük a lehetőségeket s kiderült: akkor a legnagyobb az esélyünk, ha a politika támogatását is élvezzük” – osztotta meg mindenkivel a zseniális módszer titkát Bacsa Péter. Róla annyit kell tudni, hogy elnökjelöltje volt az Új-Szövetség a birkózásért nevű formációnak mindaddig, amíg le nem cserélték a rezsibiztos, fideszes politikusra, Németh Szilárdra. Aki viszont így (tehát kimondott politikai hátszéllel) lett elnöke a birkózószövetségnek – leváltva ezzel a 23 évig a poszton mindenki megelégedését bíró Hegedűs Csabát. Lehet, mostantól a birkózóknak lesz a legkisebb a rezsije.

A hét páholya
Azt már tudjuk, Orbán Ráhel büszke arra, hogy önerejéből ért el a férjével (a közbeszerzések legújabb kegyeltjével, Tiborcz Istvánnal) mindent, amit szeretett volna. Óhatatlanul felmerül viszont a kérdés, hogy másnak is sikerülne-e önerejéből svájci egyetemista társait látogatóba vinnie az Országházba, hogy ott beszélgethessenek a miniszterelnökkel – aki történetesen Orbán Ráhel édesapja? És vajon jár-e másnak a királyi páholy önerőből az Operaházban, hogy ott pezsgőben fürösztve nézze végig a Diótörőt, ráadásul a barátaival? Mert hát Orbán Ráhelnek ez is sikerült, pedig oda elvileg közjogi méltóságok járhatnak, legfeljebb a házastársukkal karöltve. Bár, ahogy Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója mondta: mivel másutt már nem volt elég hely, ezért ő javasolta a miniszterelnök lányának, hogy használják a királyi páholyt, aki mindezt csak vonakodva fogadta el. Képzeljük.

A hét felháborodása
„Vannak rigorózus, visszatérő adatkérőink, akik (…) arra tették fel az életüket, hogy akadályozzák az apparátus mindennapjait. (…) A világgal szembeni végtelen gyűlöletük lefordítását szoktuk látni ezekben az adatkérésekben” – mondta a minap Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere, aki ezek szerint úgy gondolja, hogy az az állampolgári jog, miszerint lehetőségünk lenne megismerni az önkormányzat működését, valójában nem más, mint egyszerű kukacoskodás. Kár, hogy Kocsis ebben (is) téved.

A hét száma: 22
22 pontban foglalta össze a fideszes Bencsik János, mi a baj a jelenlegi kormánnyal. A partizánakciónak volt előzménye: Bencsik tavaly decemberben például pénzbüntetést kapott, mert nem szavazta meg a központi dohányellátóról szóló törvényt. Most a listára olyan problémák kerültek fel, mint a valós társadalmi párbeszéd mellőzése, az oligarchaveszély vagy éppen a stadionok építése és az oktatás lerombolása. Azért a végére optimista hangvételben zár: „Tartalmi, stílusbeli és személyi korrekciókkal jó esély mutatkozik a közjót szolgáló kormányzati munka folytatására.”

 

-----------------------------

Címkék: A7 - heti abszurd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!