Ne nevess! Nem szabad. Hangzott el a napokban a kíméletlen parancs. Épp egy olyan országban, amelyet a miniszterelnökünk példaként állított elénk. A török kormányfőhelyettes ki nem állhatja a viháncolást. Mi több – és innen ismerszik meg férfiúi egyedisége – különösen a nevető nőket nem kedveli.

 
Nevető török nők

Jegyezzük meg ezt a nevet: Bülent Arinc. Ő az, aki a mosolyt tette felelőssé az ország erkölcsi hanyatlásáért. Mitől retteg Bülent Arinc?

Bergson A nevetés című művében írja: „Nincs komikum a sajátosan emberin kívül”. A török honfiú épp az ember embersége ellen indított harcot, hiszen a humor a létező legemberibb jelenség. Emberi mivoltunkkal szembesít, vagyis a humoron keresztül könnyebben megérthetjük, hogy milyen szánalomra méltóak vagyunk, vagy ragyogóak, nagyok és kicsik egyszerre. Ő ezt nem érti. Fogalma sincs, hogy a nevetés talán az egyetlen megoldás, ha kezd széthullani körülöttünk a világ. A legrövidebb út egymás felé.

Az ember nem élvezi a komikumot, ha elszigetelve érzi magát. Valószínűleg ez lehet a baja szegény Bülent Arincnak is. Magányos lehet a sok mosolymentes elképzelésével. A nevetésnek visszhangra van szüksége. A lázadó török női kacajok, félő, hogy összekapcsolódnak, és azon kapjuk magunkat, hogy egy teljes világ röhög a morcos államférfin. Győzött a kacaj, nem vitás.

Vajon hol lapul a lélekben a humorérzékszerv? Ha megtaláljuk, vajon becsukhatjuk-e úgy, mint a szemünket? Vagy befoghatjuk, mint a szánkat? Mennyi ideig képes az ember visszatartani a nevetést? Mint a lélegzetet?

Engem egész életemben betegnek hittek, ha nem nevettem kis megszakításokkal állandóan. És olyankor én is betegnek éreztem magam. Nem pazarolhatom az időt nevetésmentes percekre. Nekem és mindenkinek, most már különösen a török nőknek, biológiai szükségletünk a kacaj. Nem emberi akarat függvénye. Anatómiai vizsgálatok kimutatták, hogy nevetés közben különböző jótékony hormonok szabadulnak fel.

Sigmund Freud 1906-ban írt híres esszéje szerint a humor mélyen összefügg a tudattalannal: nevetésünk a tudatalatti feszültségeket szabadítja fel. Freud arra is felhívja a figyelmet, hogy a humor minden esetben függ a közösségtől. Bülent Arinc egy igazi közösségi ember. Sőt tételünk szerint egy igazi viccmester. Minden férfi példaképe lehet. Egyszerre megnevettette majd egymillió honfitársát, félmillió török lányt és anyát, csitrit és matrónát, akik kuncogó-kacagó- vihogó képükkel árasztották el az internetet. Gratulálunk!

Bármelyik stand up comedyben szeretettel várják.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!