A Vasárnapi Hírek 2015. 37. számában megjelent olvasói levelek - Krenner István karikatúrájával.

 
Határzár... – A megoldás kulcsa mindig is nálam volt, kolléga urak…! KRENNER ISTVÁN rajza

Menekültek vagy menekülünk?
Horváthné Szakács Judit, Gönyű
A kormány szeptember 15-én kihirdette a vészhelyzetet, lezárta Európa határát a menekültek előtt. Ettől kezdve bármit megtehetnek. A menekülteket elzárással fenyegetik, azt ugyan nem tudom, hova fogják elzárni őket, mert a börtöneink túlzsúfoltak. Igaz, van rengeteg üres stadion, amit lehet börtönként használni. Azt sem értem, hogy mikor ki a bűnös, ha menekültet szállít. Azt hirdetik, hogy akinek az autójában migránsokat találnak, az büntetendő. Ezzel szemben osztrák önkéntesek szállítják ingyen a menekülteket Vámosszabadiból Győrbe vagy éppen a határra. Ez utóbbit 130 ember tette meg. Egyik oldalon sem büntették őket. Nálam az lehet embercsempész, aki pénzért szállítja a rászorulókat.
A média tele van a hírrel, hogy gazdagok a menekültek. Aki irigyli a menekültek pénzét, gondoljon arra, hogy otthon házukat, autójukat, mindenüket pénzzé tették egy jobb élet reményében. Aki pici gyerekével a nyakában nekivág egy ilyen kalandnak, annak biztos, hogy oka van rá.
Mivel gazdagnak hiszik őket, annak rendje-módja szerint az embercsempészek és a taxisok meg is vágják a hozzájuk fordulókat. Nem büntetik a győri taxisokat sem, akik ráálltak a vámosszabadi szállításra. Több száz euróért teszik. Én úgy tudom, Magyarország fizetőeszköze még mindig a forint, akkor hogy van ez? Ők nem embercsempészek?
A kormány korábban sorban szedte le a vonatokról az érvényes nemzetközi menetjeggyel rendelkező menekülteket, aztán egyszer csak fordult a kocka. Oka az, hogy a Keleti pályaudvarnál tarthatatlan lett a helyzet. Ingyen buszokkal vitték őket a határig és gyorsított ütemben elkezdődött a vonatos szállítás a határra vagy Németországba. Itt már nem nézték az okmányokat, de a vonatjegyeket sem. Ez azóta is tart, de kérdés, hogyan tovább, mert Németország már újra ellenőriz a határon, és ez várható Ausztriától is. Nem értem az iszlámfélő hisztériát sem. A törökök 150 évig voltak nálunk, Magyarország mégis megmaradt kereszténynek.
Kormányunk a korábbi erőszakos visszatartás helyett már rájött, hogy jobb, ha továbbengedi a menekülteket, úgysem mi vagyunk az úti cél, pedig nagyon sok értelmes, diplomás ember is érkezik, aki dolgozni szeretne. Itthon még mindig nagyon hiányzik a beígért egymillió munkavállaló, hogy eltartsa a nyugdíjasokat.

Migránsok és romák
Fried Rudolf nyugdíjas, Budapest
Négy hónap leforgása alatt kétszer volt kiemelt téma a kormány előtt a romák sorsa. Májusban, mint emlékszünk, Trócsányi László igazságügy-miniszter arról beszélt, hogy Magyarország már csak azért sem tudja befogadni a menekülteket, mert gondoskodnia kell a nyolcszázezres lélekszámú cigányság felzárkóztatásáról. Akkor nem tudtam megérteni, hogy mi köze lehet a bevándorolóknak a hazai cigánysághoz, mi az összefüggés, és mit akar a miniszter ezzel elmondani. Választ nem találtam szeptember 7-ig, mikor is a miniszterelnökünk szokásos jó humorával megint elővette ezt a témát, és azt mondta a magyar nagyköveteknek, hogy nekünk is együtt kell élnünk néhány százezer romával. Egy dolgot azért megértettem. Orbán Viktor nem tud belenyugodni abba, hogy az „őshonos nép” – ahogy kifejezte magát – együtt élni kényszerül a roma emberekkel. Gondoltam, hogy hazánkban már soha senki nem fogja elővenni a népcsoportok kártyáját, senki sem merészkedik ilyen példákkal élni. De megtette ezt maga a miniszterelnök – nagy szégyen. Senki nem kényszeríti Orbán Viktort, hogy együtt éljen a több százezres népcsoporttal. Ezek az emberek ugyanis nem Orbán akarata vagy nem akarata miatt vannak itt. Ők is magyar állampolgárok, magyar emberek, szeretik a hazájukat, és büszkék arra, hogy itt élnek – tetszik ez valakinek vagy sem.

A hatalom és a pénz szószékén
Jakab János kőművesmester, Apc
Keserű, panaszos levelet írok, mert testem-lelkem tele van epekeserűséggel. Nem vagyok nagy levelező, de amit nem lehet szó nélkül hagyni, azt nem lehet. Erdő Péternek kell üzennem, aki katolikus főpap: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. A főpap szerint egyháza nem jogosult segíteni a menekülőkön, üldözötteken, mert akkor csak beállna az embercsempészek sorába. Brrr! Ismerjük ezt a dumát már 1944-ből: egyháza, a katolikus egyház akkor sem volt jogosult segíteni az üldözötteken, menekülőkön.
(De a mostani pápa nem XII. Pius, aki a pénz, a hatalom pápája volt.) Mintha a lengyel egyház feje is ilyen főpap lenne. De Erdő Péter – egyébként nagy-nagy segítő – most nem jogosult segíteni. Ő és egyháza is négyévente igen lelkesen segít hatalmon maradni a Fidesz nevezetű csoportnak, mintha az ártatlan, szent, bűntelen csoport lenne. Erdő Péter becsukja a szemét, és már nem lát bűnöket.
Szent gyónásra pedig nincs jelentkező. Ki gyónná meg itt, 2015-ben a kormányzó párt bűneit? Orbán Viktor maga? A köztársaság elnöke? A házelnök? A főügyész?
A főbíró? Alkotmánybíró? Az MLSZ uzsorás elnöke? Az álkeresztény párt elnöke? Ugyan! Mind-mind a hatalom és a pénz szószékén prédikál és hazudozik, ahogy, sajnos – papi méltóság ide vagy oda –, Erdő Péter is.
Csak remélni lehet, hogy itthon is lesznek azért plébániák, ahol szükség esetén befogadnak egy-egy menekülő családot. Erdő Péter pedig reménykedjék Krisztus bocsánatában.

Kell ez nekünk?
Kutnyik Pál, Szeged
Mármint Magyarországnak a migráció körüli világraszóló botránya. A bevándorlást nem lehetett elkerülni, ezért annak fogadására, nem nemzeti konzultációra és húszmilliárdért kerítés építésére kellett volna pocsékolni a közpénzt.
Meg is kapta a magyar kormány és Orbán is az elmarasztalásokat – megérdemelten. A svájci kormánykoalíció második legerősebb pártjának (Svájci Szociáldemokrata Párt) elnöke odáig ment, hogy javasolta: tiltsák ki Orbánt Svájcból, illetve akadályozzák meg belépését. Azért, mert „a balkáni útvonalon kialakult káoszhoz nagymértékben Magyarország járult hozzá”. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az európai állam- és kormányfők menekültügyi csúcsát követően, szeptember 3-án így nyilatkozott: „Az embernek néha szégyellnie kell magát Orbán miatt. Ő olyan ember, aki sok mindent tönkretett Magyarországon, és sok mindent tönkretett, ami az Európai Unió értékeit illeti.” Ebben a már hónapok óta tartó kritikus helyzetben az is megdöbbentő, hogy eddig a nagy történelmi egyházak jószerével semmit sem tettek, hidegen hagyták őket az országban zajló események. Még csak a humanitárius erkölcs és a felebaráti szeretet normáit sem voltak képesek hirdetni, ha már – Erdő Péter bíboros szerint – nem akartak „embercsempészek” lenni.
Szerencsére itt van Ferenc pápa, aki, példát mutatva, arra szólította fel Európa plébániáit, a vallási közösségeket, a rendházakat, hogy fogadjanak be legalább egy menekült családot. Remélhetőleg lesz eredménye! Annak ellenére, hogy a hazai egyházak az évek során már beépültek a hatalmi struktúrába, és képtelenek önálló erkölcsi állásfoglalásra. Nem véletlenül mondta már évekkel ezelőtt Wildmann János teológus, hogy „a trón és az oltár szövetsége megtörtént”. Pedig Deák Ferenc, a haza bölcse a 19. században kinyilvánította, hogy amíg ő él, addig az állam és az egyház szétválásának elvét képviseli. Mindhiába.

Orbán Viktor azt üzente
Georg Nelli tolmács, Budapest
Néztem a TV2-n kormányfőnk nyilatkozatát Hende Csaba távozásáról, és nem tudom megállni, hogy ne reagálják rá. Orbán Viktor azt mondta: „van itt egy rossz magyar szokás. Ha egy magyarnak azt mondják, hogy a határidő harminc nap, akkor a harmincadik napon fog végezni… És amikor az életünkért futunk, amikor arról van szó, hogy valóban a magyarországi jogrendnek akarunk érvényt szerezni, akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha egyébként fizikailag lehetséges lenne korábban is.”
Próbáltam megérteni a miniszterelnök szavait, de esküszöm, nem megy. Ha egy parancsot, utasítást, kérést, feladatot, nevezzük, ahogy akarjuk, időben teljesítenek, vagyis végrehajtják, mi ebben a rossz?
Miben hibáztak az emberek, akik ezeket az ukázokat végrehajtották? A miniszterelnöknek volt még egy érdekes mondata: „a miniszter határidőre teljesítette volna a munkát, de én sokkal gyorsabb előrehaladást szerettem volna látni”. Kérdésem a kedves vezérhez: miért nem mondta ezt meg Hende Csabának? Vagy tényleg azt gondolja, hogy mindenkinek gondolatolvasónak kellene lennie, és szavak nélkül megértenie Orbán elvárásait? Még akkor is, ha harminc napot adott a minisztériumnak a munka elvégzésére. Érdekes időket élünk manapság! Már a nagyvezér gondolatait is ki kell találni. Ez az üzenet – mindenki részére.

Kérjük önöket, amennyiben véleményüket megjelenésre szánják, adják hozzá nevüket. Adataikat bizalmasan kezeljük. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül tükrözik lapunk álláspontját.Kedves Olvasóink!
A Vasárnapi Hírek postacíme: 1300 Budapest,
Pf. 231. Telefonszám: (06-1)999-9531.
E számon várjuk olvasóink hívását minden
hétfőn délelőtt 9 és 12 óra között.
Faxszám: (06-1)430-1563.
E-mail cím: levelezes@vasarnapihirek.hu.
Kérjük, leveleiket e címekre küldjék!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!