A Vasárnapi Hírek 2015. 39. számában megjelent olvasói levelek - Krenner István karikatúrájával.

 
Őszi ülésszak... – Jól nézek ki, ha a menekültügyi beszámoló után még a faleveleket is nekem kell összesöpörni a Parlament előtt...! KRENNER ISTVÁN rajza

Fogy a magyar
Hegedűs Sándor, Budapest
A magyar népesség csökkenése lassan eléri a kritikus határokat. Ezt a tendenciát most kell megállítani, mert néhány évtized múlva többen lesznek hazánkban a fogyasztók, mint a termelők. A pazarló államvezetés helyett milliárdokat kellene racionalizálni, törvényekkel ösztönözni az újabb és újabb konstruktív munkahelyeket, magasabb bérekkel biztosítani, hogy a magyar proletár ne külföldön, hanem itthon adja el munkaerejét. Ebben a helyzetben az elit ne versenyezzen egymással abban, kinek van nagyobb palotája, drágább gépkocsija, fényűzőbb életvitele, hanem táplálja vissza a munkások által megterelt értéktöbblet egy részét a béralapba. A tőkésosztály tegyen meg mindent, hogy ez az ország ne csak a maga számára, de minden becsületes állampolgár számára is élhető legyen. A nyugatra távozottak mielőbb visszatérjenek és munkájukat, tehetségüket itthon gyümölcsöztessék!
Ha a jövedelmek magasabbak, automatikusan emelkedik a nyugdíjjárulék. A nyugdíjkorhatár emelése ne legyen kötelező. Vannak dolgozók, akik belefáradtak a több évtizedes robotba és szeretnének mielőbb nyugállományba vonulni, de vannak, akik egy életre megsértődnek, ha elengedik, amikor még dolgozni tudnak és szeretnének.
A bevándorlók szelektív bebocsátása ugyancsak növelné a munkaalapot. Az USA és Franciaország fejlődéséhez nagyban hozzájárultak a „menekültek” milliói. (A magyar középkor idején egyegy nemzeti katasztrófa következtében megfogyatkozott jobbágyságot államilag szervezett betelepítéssel pótolták.) Egy emberközpontú hazai szociálpolitika hozzájárulhat a lakosság természetes szaporodásához, és megállíthatja vagy legalábbis lassíthatja a lakosságfogyást. Orbán Viktor filozófiája, miszerint az idegenek befogadása helyrehozhatatlan minőségi romlást hozna itthon, hamis, és már a 2018-as választásokra akarja begyűjteni az idegengyűlölet áldozatait.

Kidobott pénz
Schedel Andor, Budapest
Migránsügyben diadalokról számolnak be az illetékesek: már több száz embercsempészt, sőt egy terroristát is elfogtak. A csempészekről eszement vélekedések is elhangzottak, miszerint ők beszélik rá a menekülttáborokban élő, helyzetükön javítani szándékozókat arra, hogy segítségükkel keljenek útra Európa felé.
Az alábbi, immár történelminek tekinthető tények bebizonyították, hogy a társadalmak igényeit kiszolgáló szolgáltatás jövedelmező tevékenység akkor is, ha tiltják a törvények. Az alkohol- és a drogcsempészet elleni közel évszázados háborúban a mai napig is nagyszerű sikerekről, drogszállítmányok, csempészek elfogásáról lehet beszámolókat hallani, de már régen bebizonyosodott, hogy minden fillér, amit az USA és más országok erre költöttek, kidobott pénz volt. A tiltott szerek elérhetősége nem csökkent, a csempészet folytatódik.
Eme törtélelmi tényekből okulva el kell fogadnunk, hogy amíg emberek milliói „tiltott” országokba kívánnak „menekülni”, addig az embercsempészet megszüntetése reménytelen vállalkozás. Köztudottan világméretű az embervándorlási krízis, amit kerítésekkel megoldani aligha lehet, azzal pedig sikerült hazánkat a szégyenpadra ültetni, ahogy kormányzatunk tiszteletlen, majdnem szemtelen stílusban bizonygatja, hogy még a pápánál is jobban tudja, mi a teendő.

Kártyabérlet: meddig kevernek?
Parragh Zoltán, Budapest
Mondjanak már végre valamit az illetékesek – ha lehet, közérthetően, magyarul – arról, hogyan is lesz jövőre Budapesten a tíz éve ígérgetett elektronikus jegyrendszerrel! Ugyanis amióta tavasszal Tarlós főpolgármester nagy hírveréssel bejelentette, hogy aláírták a szerződést az újdonság bevezetéséről, és a nyugdíjasok már 2016-tól chipkártyát kapnak ingyen(!) az eddigi papírbérlet helyett, szinte semmi fontosat nem árultak el erről. Négy hónap sem maradt 2016-ig, és nagy a hallgatás arról, hogy mi is vár a főváros és az agglomeráció idősebb lakóira. Pedig itt él minden harmadik magyar állampolgár, így nyilván minden harmadik nyugdíjas is! És ugye sokunknak nincs számítógépe, nem futja már újságra sem…
Találtam ugyan egy cikket a BKK internetes oldalán, ami a hosszú öndicséret után jóval rövidebben elárul néhány részletet, de abból se derül ki, hogy kinek mit kell majd tennie, ha nem akar büntetést fizetni. Lesz kétfajta kártya – bérletként használható arcképes, „megszemélyesített” és jegyként használható, „átruházható és eldobható” is, a ritkán vagy keveset utazóknak, például a külföldi turistáknak – és állítólag megmarad a havi és éves nyugdíjasbérlet is. Csak éppen elektronikusan.
De hogy ezeket hol, hogyan válthatja ki az ember, ehhez milyen igazolást kell beszereznie, kinek, hogyan kell regisztrálnia, mennyit is utazhat majd a bérlettel, és honnan tudhatja meg, hogy nem lépte-e túl a számára láthatatlan utazási számlájára feltöltött idő- vagy talán távolsági keretét, szinte semmit se tudni.
Az sem világos, megmarad-e a szabály, hogy a 65 éven felülieknek nem kell bérlet, jegy. Elég lesz nekik jövőre is a személyazonossági? Ha igen, hogyan oldják meg, hogy a 65. születésnapjuktól ne vonjanak le tőlük az utazásért egy fillért se? Születésnaptól születésnapig szóló bérletet kell majd váltani? És ha marad felhasználatlan keret a számlán, visszafizetik majd a bérlet árának arányos részét? Vagy naponkénti díjat számolnak?
Arról is írtak, hogy 2017 végére elkészül az ellenőrző rendszer. A metrón, a HÉV-nél be- és kiléptető kapukkal, a többi járművön olyan érvényesítő készülékekkel, amikhez oda kell majd érinteni a kártyát, a BKKellenőrök pedig hordozható szerkezettel ellenőrzik a kártyák érvényességét. Ezek szerint azzal indul az új rendszer, hogy jó ideig vagy lesz ellenőrzés, vagy nem?

Te mit tennél?
Grezsa Gábor, Szeged
Ha az a tízéves gyerek gyűlölködő pillantást vet rád a szögesdrót túloldaláról, netán még követ is hajigál rád, mit tennél? Ha az a tízéves gyerek az egyik követ már nem tudja eldobni, olyan éhes, mit tennél? Ha az apja, éhségsztrájk címén, inni sem ad neki, mit tennél? És ha mégis ételhez jut, és újra elkezd mindent hozzád vágni, ami a keze ügyébe kerül, s ha eltalál, hangosan ujjong, mit tennél?
Szerinted ő mennyire szokta meg a másságot, egy más vallás számára tökéletesen idegen képviselőit? Szerinted ma egy állam által pénzzel halálra tömött egyházi iskola mennyire tanít a másság (bármilyen másság) befogadására? Szerinted is el akarják foglalni Európát, vagy jó részük tényleg csak azért menekül, hogy túléljen? Akkor csak a túlélés miatt tolják családjukat a tűzvonalba férfiak? Te mit tennél a helyükben?
Szerinted nem kellene fontos, sőt ma már életbevágóan fontos kérdésekre azoknak is válaszolniuk, akik a tuti válaszok tudói immár évszázadok óta? Szerinted az irgalmas szamaritánus tévedett? Szerinted te nem vagy más? Ha nem lennél, ugyanolyan lennél, mint én. Akkor légy szíves válaszolj: ha az a tízéves gyerek…

Aki a szemétdomb ura, az kukorékol
Róbert Hanna közgazdász, Gyöngyös
Nem én találtam ki, ez egy indiai közmondás. Ma, nagyon jól tudjuk, a Magyar Nemzeti Bank mindent megtehet. Matolcsy bankelnök azt tesz a bankkal, amit csak akar. Teheti, mert kedves miniszterelnökünk imádja őt, és ahol így van, ott minden megengedett. Ma már nehéz lenne összeszámolni, hány milliárd forintot dobott ki Matolcsy mindenfélére, ami egyáltalán nem tartozik a Nemzeti Bank tevékenységéhez. Matolcsy Györgyöt természetesen nem ellenőrzi senki, mert az úgynevezett felügyelőbizottság tagjai és elnöke személyes barátságban vannak vele. Hétfőn megtudtuk a hírt, hogy az MNB alapítványa, egyik a sokból, megveszi a fővárosunk belvárosában található egykori Luxus Áruházat. Milliárdok fognak elmenni – semmire. A banknak, szerintem, nincs szüksége erre az ingatlanra. Az is napvilágot látott, hogy Matolcsy György apjának jó barátja, Kovásznai György 112 millió forintot kapott 31 festményre, vagyis egy festmény több mint 3 milliót kóstál. Lehet, hogy Kovásznai a zseniális magyar Chagall? Megkérdezném a Fidesz harcos vezetőit, meddig is lehet elmenni a pénzkidobálással. Megkérdezem a kormányt, hogy a Magyar Nemzeti Bank az államé, vagy egy szűk maffia tulajdonában van-e? Vagy tényleg igaza van a bölcs indiai embereknek: aki a szemétdomb ura, az megengedheti magának a korlátlan kukorékolást?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!